Så håller kungafamiljen sig i toppform

HÄLSA

De väljer hellre fisk och sallad än feta såser.

Musklerna trimmar de med promenader och svettiga pass på Daniel Westlings lyxgym.

Här är knepen som håller kungafamiljen i form.

Att vara kunglig innebär ett liv i offentlighetens ljus.

Allt en kung eller drottning gör syns och granskas in i minsta detalj. Prinsar och prinsessors utseende hamnar alltid i fokus, oavsett om de är i officiell tjänst eller privat.

Hela den svenska kungafamiljen är medveten om detta och inser att de inte kan lägga på sig några onödiga extrakilon. Därför har kungen personligen instruerat sina kockar på Drottningholms slott om att alltid servera kalorisnål och näringsnyttig mat.

Kungen går också igenom menyerna och har för vana att stryka allt från gräddsåser till majonnäs. Även före vissa officiella middagar tar han sig en titt på vad som serveras på faten.

Feta såser tas bort

För ett par år sedan invände kungen mot en sipprande smörsås som flöt på faten.

– Det är för fett! Så det ska bort, sa han och kockarna fick snabbt tänka om.

Under kungaparets privata måltider serveras gärna fisk och sallader. Under de gemensamma söndagsmiddagarna med barnen kan det ibland bli undantag som slottsstek och pasta carbonara, Silvias favoriträtt.

Drottningen håller sig i form genom att ta promenader och vara väldigt noga med vad hon stoppar i sig.

Det märks bland annat på officiella tillställningar där det ofta inte blir mer än några tuggor på varje rätt.

Kaffebröd som bullar och småkakor är också ovanligt på möten och när Silvia träffar sina väninnor.

– I stället kan det bli en smörgås eller en skorpa, berättar en källa.

Kungen håller sig i bra form och föredrar att röra på sig när han har semester. Fjällvandringar, jakt och fiske ligger honom varmt om hjärtat. Sport tycker kungen däremot aldrig att han har varit speciellt duktig på – även om intresset kring idrott är mycket stort.

Lyxgym för kändisar

I somras gick kungen upp ett par kilo under sin semester. Efter mediernas rapportering om det ökande midjemåttet frågade han Daniel Westling om han inte kunde ställa upp som personlig tränare. Men än så länge har kungen inte börjat svettas hos sin blivande svärson.

Efter sina ätstörningar fick kronprinsessan Victoria professionell hjälp med goda råd om hur man ska träna och äta rätt.

För några år sedan började hon regelbundet besöka lyxgymmet Master Training i Stockholm. Det var Madeleine som tipsade sin syster och det var också på gymmet hon skulle möta sin stora kärlek i ägaren Daniel Westling.

För Victoria var träningsanläggningen perfekt. Westling och hans kollega Benny Johansson hade kommit på den snillrika idén om ett exklusivt specialgym för de kända och rika mitt i Stockholms city.

Bland Master Trainings kunder märks en rad kända näringslivstoppar, miljardärer och kända artister.

– Westling är en oerhört populär tränare. Han tar sig verkligen tid och är mycket pedagogisk när han arbetar med sina kunder, berättar en källa.

Victoria har fortfarande Daniel som sin personliga tränare.

Power walks på Djurgården

Sen hon började träna i maskinerna har hon fått en betydligt mer vältränad kropp. Den största skillnaden märks på armarna som har blivit mer muskulösa.

– Victoria vet att hon dagligen synas från topp till tå, men jag skulle inte kalla henne för en träningsfanatiker. I dag har hon en sund inställning till vad som är bra och hälsosamt för henne, berättar en av kompisarna i vänkretsen.

Kronprinsessan har även valt att berätta om sina tidigare ätstörningar för att stödja andra unga tjejer som har drabbats. Dessutom har hon varit ute i landet och pratat med skolbarn om hur viktigt det är att äta nyttiga skolluncher.

En dag i veckan pumpar även prinsessan Madeleine vikter på Master Training. Hon föredrar att träna när lokalen är stängd för övriga medlemmar.

Maddes stora knep för att hålla formen är framförallt hennes dagliga promenader.

Så fort det ges tillfälle brukar hon och pojkvännen Jonas Bergström ta långa power walks tillsammans på Gärdet eller Djurgården.

Madde har också för vana att äta nyttigt och käkar gärna lunch på Klippoteket eller Café Creme i Stockholms city.

– Det brukar mest bli vegetariska rätter, smoothies eller kalkonsallader, berättar en källa.

För prins Carl Philip skedde en markant förändring för drygt ett år sedan. Då började prinsen träna med Daniel Westling. På bara ett par månader hade prinsen byggt upp sin kropp. Skillnaden märktes mest på biceps, mage, rygg och bröst. I somras stoltserade prinsen med en mycket vältränad bringa som gav tidningsrubriker som ”muskelprinsen”.

Daniel Nyhlén

ARTIKELN HANDLAR OM

Träning