Sommarsex med sur eftersmak

HÄLSA

Könssjuk- domarna ökar när vi lever ut semester- lustarna

Sommar, sol och semestersex.

På ledigheterna finns det fler möjligheter att träffa nya människor och kärlek och lust spirar.

Men många glömmer att skydda sig, och vid sommarens slut köar oroliga som vill testa sig för könssjukdomar.

Det är sommar. Vi jobbar inte. Vi är ute på krogen lite mer. Vi har mer tid att göra nya bekantskaper.

– På sommaren lever man ut lite mer, man blir upplyft av sommar, sol, bad och alkohol. Då kanske man har fler tillfälliga kontakter, säger Håkan Nevall, sjuksköterska, som jobbar på olika ungdoms- och mansmottagningar i Stockholm.

Efter sommaren, precis som efter andra längre helger, kommer fler och gör tester för könssjukdomar.

– De kommer på att ”oops, jag måste kanske testa mig”, säger Nevall.

Statistiken visar att fler smittas av könssjukdomar under sommaren än under resten av året. En av de sjukdomar som ökar mest är klamydia. De senaste åren har antalet fall ökat dramatiskt och hittills i år har det rapporterats ungefär 25 procent fler fall än under motsvarande period förra året.

Bara ett förnamn

– De flesta vill testa sig för "allt" när de kommer, men de vet inte alltid vilket "allt" är. Vi brukar ta klamydia på alla, och om personen har haft utländska sexuella kontakter testar vi även för gonorré. För vissa delar av världen kan det vara aktuellt med ett syfilis-test.

Hiv-test rekommenderas för dem som haft kontakter i olika öststater, Asien och Afrika.

De vanligaste sjukdomarna är klamydia, herpes och kondylom.

– Som tur var är det bara en liten del som har syfilis, hiv och gonorré.

Ökningen har flera orsaker, tror Håkan Nevall. Han talar dels om fler tillfälliga kontakter där personen eventuellt bara har ett förnamn eller ett mobilnummer. Det försvårar smittspårningen.

– Det är dessutom troligtvis fler som har så kallade KK, knullkompisar, det vill säga en eller flera regelbundna sexuella kontakter som de inte ställer några krav på att de inte ska ha andra kontakter. Men det kan vara svårt att kräva att man ska använda kondom.

Chansar

Inställningen till att använda kondom har förändrats. De flesta som Håkan Nevall träffar är medvetna om att den finns, men chansar. De är inte rädda för hiv och de vet att klamydia går att bota. De kanske glömmer, tycker det är skönare utan eller inte känner för det, berättar han.

– Jag frågar alltid dem som vill komma och testa sig varför de inte använde kondom. Mest för att de ska få höra sina egna bortförklaringar.

Håkan Nevalls råd till alla semestersexsugna är:

– Killar, kondomen är först och främst erat ansvar. Det är det enda vi män har för att skydda oss mot sjukdomar, ångest och risken att bli pappa. Lär er att sätta på den med en hand, utan att prata. Se det som självklart och diskutera det inte först, då kan man hamna i en förtroendekonflikt.

För tjejer är kondomen också det enda som skyddar mot sjukdomar och graviditet.

– Om killen inte tycker att kondom är självklart – kräv det.

Läs också:

Tove Wennergren