I huvudet på en skodesigner

Design

Chris Vella: ”Fantastiskt att få ta fram en sådan produkt”

Att ta fram nya studioskon Cardio Ultra för Reebok blev svettigt värre för designern Chris Vella. Han fick träna sig igenom alla de olika typer av pass skon är designad för:

– Det är fantastiskt att få ta fram en produkt med sådan total inblick i vad som krävs funktionsmässigt, säger han.

Mängder av idéarbete, designjobb och många, många arbetstimmar ligger bakom varje ny skomodell hos Reebok. Chris Vella, Footwear Designer vet – han har varit med i hela processen med att ta fram Reeboks nya studiosko Cardio Ultra.

– Vi hade en väldigt tydlig uppgift när vi skulle ta fram Cardio Ultra – att ta fram den ultimata skon för studioträning, säger Chris Vella.

Instruktörer och programkonstruktörer från Les Mills har deltagit i hela framtagningsprocessen, där de har intervjuats, kommenterat skisser och utvärderat provmodeller. De har sedan varit med och testat prototyper av skon, i över 60 timmar under en fyradagarsperiod där de tränatflera klasser om dagen.

– Vi fick fantastisk feedback från dem. Generellt älskade de skon, men det fanns sådant vi behövde skruva på. Utan deras hjälp under arbetet hade skon inte varit lika bra som den är idag, säger Chris Vella.
Se Reeboks nya kollektion på Stadium.se

Tre viktiga punkter

Tre punkter visade sig vara extra viktiga: rejäl dämpning för främre delen av foten, bra stöd för fotvalvet och att hitta en balans mellan flexibilitet och stöd för fotens rörelser. Eftersom instruktörer ofta undervisar olika typer av klasser varje dag behövde skon fungera för alla olika former av studioträning, också de med mycket hög intensitet och mycket hopp.

När det kommer till detaljerna – varifrån hämtades inspirationen till designen?

– På skons ovansida har vi lekt med roliga grafiska element och lagt till toningar, för att ge en känsla av fart och rörelse. Vi la också till ett trendigt men subtilt prickmönster.
Klicka här – och hittar skorna.

Jag gjorde bort mig rejält

Du fick själv prova på många av Les Mills klasser under designarbetet. Fick du någon favorit?

– Det får i sådant fall bli BODYATTACK™, antagligen för att det var den enda jag kände att jag började bli bra på! Men jag har också testat BODYPUMP™, BODYCOMBAT™, BODYSTEP™, SH’BAM™, BODYJAM™och LES MILLS GRIT™.  Jag älskade verkligen BODYJAM™, men inser att jag nog gjorde bort mig rejält varje gång jag tog passet…

Har träningen gjort dig till en bättre och mer kreativ skodesigner?

– Absolut. Jag får ju en verklig förståelse för den typ av träning jag designar skon för. Och träning rensar också skallen på ett bra sätt efter en dags problemlösning.

Källa: Texten är en bearbetad översättning av en intervju med Chris Vella, gjord av Reebok Studio team. Den finns att läsa i sin helhet på Reebok.se.
Se Reeboks nya kollektion på Stadium.se

Reebok

ANNONS

Skönhet & behandlingar med aktiva, naturliga ingredienser - 25% på Swiss Clinic här!

Extern länk från NordicFeel SE

Beställ här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa

/

Design

ÄMNEN I ARTIKELN

Design

Mode