Så blir sommarleken en kaloribrännare

HÄLSA

Sex utomhusaktiviteter som förbränner mer än du tror

På sommaren tar det ofta emot att stänga in sig på ett mörkt och svettigt gym. Strunta därför i det och ta i stället med träningen ut i solen! Många sommarsporter bränner mer fett än de flesta gymaktiviteter – och är betydligt roligare.

Foto: LOTTE FERNVALL
Maria Ahlberg, personlig tränare och kostrådgivare. Var proffscyklist i ungdomen.

Sommaren är kort. Ta därför vara på det härliga vädret och svettas på stranden, cykeln eller i kajaken. Du bränner mer kalorier under timmes beachvollyboll eller cykling än du gör under ett högintensivt aerobicspass. Även något mindre ansträngande aktiviteter som strandpingis och frisbee har högre brännfaktor än man kan tro och kan göras tuffare med små enkla medel.

– På semestern behöver kroppen varva ned och återhämta sig från arbete och stress. Då är det perfekt att satsa på roliga sommarsporter. Och för den ”vanlige” motionären räcker det gott och väl som träning, säger Maria Ahlberg, personlig tränare och kostrådgivare som även elitcyklat i sin ungdom.

Enkla styrkeövningar

Är du däremot mer avancerad motionär och är ledig i många veckor kan du toppa sommarträningen med lite styrkeövningar.

– Kör armhävningar, situps och fler lätta styrkeövningar med till exempel ett gummiband som komplement. De går utmärkt att göra på stranden eller på gräsmattan. (Exempel på enkla och effektiva träningsprogram – se länkar).

Vad ska man tänka på när man tränar i solen?

– Förutom att dricka mycket så gäller det att ta det lugnt i början om du är till exempel är en ovan beachvolleyspelare, och se till att värma upp ordentligt.

Vad ska man äta när man har tränat på stranden? Ofta säljs det bara korv och glass…

– Ha med dig en grönsallad med grönsaker och någon proteinkälla och blanda ned en burk keso. Komplettera med en frukt, Då har du en kall måltid som känns fräsch efter träningen.