Flicka dog efter cancervaccination

Natalie, 14, dog bara några timmar efter att hon vaccinerats mot livmoderhalscancer.

Nu utreder brittiska hälsomyndigheter om dödsfallet kan kopplas till vaccineringen.

14-åriga Natalie Morton, från Coventry i Storbritannien, fick en injektion av vaccinet Cervarix mot livmoderhalscancer i sin skola. Bara några timmar senare insjuknade hon och dog på sjukhus.

Nu utreder brittiska hälsomyndigheter om dödsfallet kan kopplas till vaccineringen, uppger nyhetsbyrån AP.

Blev illamående

Tre andra studenter från samma skola blev yra och illamående efter att ha fått vaccinationssprutan. Efter Natalies död gick skolan ut med en varning på sin webbsida där man uppmanade alla föräldrar till elever som vaccinerats att vara extra uppmärksamma på negativa fysiska reaktioner.

Orsaken till flickans död är fortfarande okänd.

– Incidenten skedde kort efter att flickan hade fått sitt HPV-vaccin i skolan. Ingen koppling kan göras mellan dödsfallet och vaccinet innan vi vet alla fakta, säger doktor Caron Grainger från hälsomyndigheten i Coventry till The sun.

I väntan på resultatet av utredningen om Natalies död har vaccinet, som redan getts till 1,3 miljoner flickor i Storbritannien, dragits in.

Inga fall i Sverige

I Sverige finns inga rapporterade dödsfall i samband med vaccinering mot de cancerframkallande HPV-virusen.

Tidigare har två dödsfall i samband med vaccinering mot livmoderhalscancer rapporterats, ett från Tyskland och ett från Australien.

– I de här fallen fanns ett tidsmässigt samband mellan dödsfallen och vaccinering med Gardasil, men något orsakssamband kunde inte fastställas, säger Lennart Forslund vid Läkemedelsverket.

Lennart Forslund vill inte avråda från vaccination.

– Det finns ingen anledning att avstå i det här läget eftersom man inte har kunnat fastställa att dödsfallen orsakades av vaccineringen. Risken för unga människor att dö så här plötsligt är sannolikt lika stor eller liten oavsett om man vaccinerar sig eller inte, säger han.

Publisert: