Sugen på kids? Ät dig mer fertil!

avSara Milstead

HÄLSA

Här är nya hormondieten som kan göra dig gravid

Dröjer bebisen du drömmer om?

Maxa dina chanser med rätt kost.

Här är Harvard-forskarnas hormondiet som kan göra dig på smällen.

Forskarna bakom ”The fertility diet” har studerat sambandet mellan kost och fertilitet.

Författarna bakom boken ”The Fertility Diet” – Jorge Chavarro och Walter Willett, två av Harvards mest namnkunniga forskare – har studerat sambandet mellan kost och fertilitet. Hur stor roll maten spelar in för vår reproduktion har hittills varit ett näst intill outforskat område. Nu pekar allt fler rön på att mat och dryck påverkar vår fortplantningsförmåga.

– Kostomläggning kan vara nyckeln till en graviditet, säger Sanna Ehdin, immunolog och författare.

Rätt fettprocent viktigt

– Om båda föräldrarna förbereder sig genom att äta näringsrik kost, ta kosttillskott och motionera regelbundet ökar det chanserna för en graviditet och även för att barnet ska få en god hälsostart, säger Sanna Ehdin.

Forskarna har vetat sedan tidigare att vikt och ägglossningsstörningar är intimt sammanlänkade. Rätt fettprocent i kroppen är viktigt för att de kvinnliga könshormonerna ska fungera.

– Att vara mycket överviktig eller underviktig kan störa ägglossningen, säger Janåke Erlingson, läkare på kliniken Mama mia i Stockholm.

Bäst fungerar hormonerna om kvinna har ett BMI mellan 20 och 24.

Smörjer hormonsystemet

Nu står det klart att även typen av fett har betydelse. Transfetter verkar hämma fertiliteten, medan vegetabiliska oljor ökar den. Utifrån dessa rön har författarna tagit fram en meny som både hjälper dig att nå en hälsosam vikt och smörjer hormonsystemet.

En bonus är att den även gynnar kroppen i stort. Nyttiga fetter, fibrer och grönt skyddar som bekant oss från en lång rad farliga sjukdomar. En diet för livet, med andra ord!