Nu väljer vi vård i solen

HÄLSA

Stor guide till billiga lyften på resan

Allt fler väljer att kombinera drömresan med sjukvård.

Lägre priser, tropiskt klimat och större diskretion har det senaste året fått hundratals svenskar att åka till länder som Thailand, Turkiet men även Polen och Estland.

Men vilka är riskerna?

Aftonbladet har träffat fyra personer som valt vård utomlands.

De senaste åren har flera svenska företag med inriktning på medicinsk turism dykt upp på marknaden.

Företagen erbjuder ofta paketlösningar där resa, operation, boende och mat ingår. I vissa fall får patienten själv ordna resa och boende, men en representant för det utländska sjukhuset möter alltid upp på flygplatsen.

– År 2005 var det 1,1 miljoner utländska patienter som behandlades på thailändska sjukhus. På Bangkok hospital är cirka 30 procent av alla patienter utlänningar. Trenden är växande och har så varit de senaste 5 åren, säger Leif Erre, vd för RelaxU.

Låga priser lockar

På Bangkok hospital i Phuket har cirka 500 skandinaver behandlats senaste året, de flesta svenskar.

De låga priserna kombinerat med en semesterresa är det som lockar.

Ett tandimplantat i Thailand inklusive resa och uppehälle kan till exempel kosta lika mycket som enbart implantatet hemma i Sverige.

Förutom priserna lockar också möjligheten att göra en skönhetsoperation i smyg, långt från grannarnas nyfikna ögon.

– Jag hade aldrig vågat göra operationen hemma, dels för att mina kollegor och vänner hade undrat varför jag plötsligt inte kom till jobbet på några veckor eller varför jag var helt blåslagen, säger Lena, 42, som valde att göra pannlyft och operera bort påsar under ögonen i Thailand.

– Nu fick jag en skön semester och kunde läka ordentligt innan jag började jobba igen. Ingen vet vad jag har gjort, de tycker bara att jag plötsligt ser mycket fräschare ut, säger Lena som vill vara anonym.

Tandvård och plastikkirurgi vanligast

De vanligaste ingreppen utomlands i dag är tandvård och plastikkirurgi som bröstoperationer och fettsugning. Men det görs också rena rehabiliteringsresor där egen personlig tränare, speciallagad mat och hälsoundersökning ingår.

Även större medicinska operationer som höftledsoperationer, tumörsjukdomar och nackskador behandlas utomlands i dag, vård som sedan ett år tillbaka i vissa fall kan finansieras av Försäkringskassan.

– Vi har sett en kraftig ökning av antalet ansökningar, 2005 beviljades 954 stycken jämfört med 147 året innan, säger Sandra Lindfeldt, enhetschef för vård och handikappfrågor på Försäkringskassan.

För att få ersättning för utlandsvården krävs det att det rör sig om vård som patienten hade fått bekostad av det offentliga även i Sverige.

Så gör du när du söker vård utomlands

Du kan få ersättning efteråt

Läs mer:

Petra Weiss