– Pommes frites ökar risken för bröstcancer

Cancer

Forskare: Kosten i unga år påverkar mer än man trott

Små flickor som äter pommes frites regelbundet löper högre risk att drabbas av bröstcancer som vuxna.

Enligt amerikanska forskare ökar risken med 27 procent för en extra portion i veckan.

– Det är inte orimligt att anta att vår kost i unga år har betydelse, säger Håkan Olsson, professor i onkologi.

En diet med högt fettinnehåll har redan tidigare kopplats till bröstcancer.

Men nu visar amerikanska forskare på möjligheten att kosten i mycket unga år kan påverka risken att utveckla sjukdomar senare i livet. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Matvanorna som barn viktiga

I en studie där över 2 000 kvinnor ingick, upptäckte forskarna att en extra portion pommes frites i veckan i åldrarna tre till fem år ökade risken för framtida bröstcancer med hela 27 procent.

- Studien ger stöd åt teorin att bröstcancer kan utvecklas tidigt i en kvinnas liv, och att matvanorna under den perioden kan vara särskilt viktiga för att minska risken för framtida bröstcancer, säger doktor Karin Michels vid Brigham and Women´s Hospital i Boston och Harvard Medical School, som lett studien, till Reuters.

Känner till studien

Håkan Olsson är professor i onkologi och bröstcancerspecialist vid Lunds universitetssjukhus. Han känner till den amerikanska studien, men säger att han inte tidigare hört talas om att matvanorna i så unga år som tre-femårsåldern skulle kunna påverka risken för bröstcancer.

– Det har vi inte haft några starka stöd för tidigare, säger han.

Enligt Håkan Olsson pekar dock mycket på att kostvanorna under puberteten påverkar risken för bröstcancer. Kvinnor som blir överviktiga i unga år löper högre risk, medan de som tränar så hårt att menscykeln rubbas löper lägre risk att drabbas.

– Man antar att det handlar om hormoner, att mer hormoner lagras i fettväven vilket gynnar uppkomsten av bröstcancer.

Frågor till mödrarna

De amerikanska forskarna använde sig av en pågående kartläggning av kvinnliga sjuksköterskor. De studerade 582 kvinnor med bröstcancer och 1 569 kvinnor som inte drabbats av cancerformen.

Resultatet publicerades nyligen i International Journal of Cancer. Där skriver forskarna att de särskilt tittat på kvinnornas kosthållning och ställt frågor till deras mödrar om vad de åt som barn.

Mammorna till de kvinnor som senare utvecklat bröstcancer berättade att deras döttrar ätit mycket pommes frites som små.

– Resultatet måste behandlas med försiktighet eftersom det observerade sambandet till stor del bygger på mammornas minnen, säger Karin Michels.

Mia Carron

ANNONS

Skönhet & behandlingar med aktiva, naturliga ingredienser - 25% på Swiss Clinic här!

Extern länk från NordicFeel SE

Beställ här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa

/

Cancer

ÄMNEN I ARTIKELN

Cancer