”Nyttigt” bröd inte alltid så nyttigt

HÄLSA

Höga halter av socker i flera grova frukostbröd

Fibertoast, lingongrova och morotsråg.

De ”nyttiga” frukostbröden blir bara fler och fler.

Men frågan är hur nyttiga de är – flera av dem innehåller ända upp till 10 procent socker, visar en granskning som Icakuriren gjort.

Foto: Pär Johansson

Enligt reglerna för nyckelhålsmärkning får ett matbröd innehålla max 10 gram socker per 100 gram bröd. Icakurirens granskning visar att flera av de bröd som marknadsförs som ”grova” ligger på eller strax under den gränsen – men får ändå samma märkning som helt osötade bröd.

Nu ska Livsmedelsverket se över gränserna för nyckelhålsmärkning. Förhoppningen är att gränserna för hur mycket socker ett livsmedel får innehålla ska sänkas inom två år.

– Då har vi säkerligen en ny gräns som ligger en bra bit under dagens. I Sverige har vi en tradition med söta matbröd, men vi arbetar för att få människor att vänja sig av med att allt ska smaka sött, säger Anita Laser Reutersvärd, näringsexpert vid Livsmedelsverket, till Icakuriren.

Frukostbrödet inte viktigast

Även brödens salthalt ligger i flera fall precis på gränsen för det tillåtna. Både fibertoasten och morotsrågbrödet från Axa innehåller 1,4 gram koksalt per 100 gram bröd, visar Icakurirens granskning – gränsen går vid 1,5 gram.

– För den som har problem med blodtrycket är det viktigt att hålla koll på salthalten, eftersom högt blodtryck riskerar att förvärras av för mycket salt. För gemene man är nog sockret ett större problem, säger Josefine Jonasson, dietist vid Karolinska universitetssjukhusets överviktsenhet och en av Viktklubb.se:s experter.

Samtidigt, säger hon, är det viktigt att inte stirra sig blind på detaljerna.

– Risken är att man väljer ett bröd med låg sockerhalt – men i stället köper en påse lösgodis eller en påse chips. Visst ska man vara noggrann med det man äter varje dag, men det är inte frukostbrödet som är den största riskfaktorn för vare sig socker eller salt, säger Josefine Jonasson.

Så mycket socker var det i bröden:

Axa fibertoast

Fazer God i kvadrat

Polarbröd 100% fullkorn

Polarbröd Rågkaka

Pågen Äntligen!

Pågen Lingongrova

Skogaholm Fibertekaka

Skogaholm Lingon & tranbär

Wasa Husman

Annica Lundbäck