Q10 kan förbättra sömnen

HÄLSA

Ny upptäckt i svensk studie

Q10 kan ge bättre sömn, visar en stor studie. Och effekten är snabb. De som provade kosttillskottet kände sig mer utvilade och harmoniska efter bara tio dagar.

Foto: Piggare Mormor. Birgit Olander Sjöberg, med barnbarnet Louise i famnen, sover bättre och känner sig friskare av att äta Q10.

Medlet är sedan tidigare mest känt för sin uppiggande verkan och förmåga att stärka immunförsvaret. Men nu pekar nya svenska forskarrön på att även sömnstörningar kan lindras med kosttillskott.

Studien gjordes på 133 personer och gav signifikant resultat: Drygt 60 procent av de som fick 100 milligramskapslar med Q10 upplevde att de kände sig mer utsövda och pigga efter tio dagars behandling.

– Det var en helt oväntad effekt, säger Magnus Nylander, som ledde studien i samarbete med Karolinska institutet i Stockholm.

Ett rent fynd

Försökspersonerna, med en medelålder på 60 år, åt kapslarna under tio dagar. De fick sedan fylla i ett frågeformulär med avseende på bland annat humörsvängningar, stress, energi, rastlöshet och trötthet. Förbättringar noterades på samtliga områden, men den överväldigande majoriteten ansåg sig framför allt sova bättre efter behandlingen.

Ännu saknas dock en vetenskaplig förklaring till varför just sömnkvaliteten påverkades så mycket.

– Vad det finns för koppling mellan bättre sömn och Q10 vet vi inte. Det här var ett rent fynd. Kanske är det så att man känner sig piggare under dagtid och därför sover bättre, säger Magnus Nylander.

Bra mot mycket

Q10 säljs både som 30- och 100-milligramskapslar, men det är de senare som har gett bäst resultat. Det är också den mängd som har testats i flest studier. Det vitaminliknande ämnet har tidigare visat sig vara bra mot en flera olika hälsoproblem, som tandlossning, neurologiska sjukdomar, hjärtsvikt och hjärt-kärlsjukdomar.

Det är också en viktig antioxidant som anses höja förbränningen och stärka immun-försvaret. Naturmedel med Q10 finns att köpa i hälsokostbutiker över hela landet.

Birgit, 60: Tidigare var jag trött, nu vaknar jag utvilad varje dag

VAD ÄR Q10?

Sara Milstead