Rekord i influensa

HÄLSA

Toppnotering: aldrig förr har så många insjuknat i influensan samma vecka

Foto: Totalt rapporterades 344 fall av influensa förra veckan. Och det är förmodligen bara en bråkdel av det verkliga antalet, eftersom de flesta som får flunsan bäddar ner sig utan att ta prover.

Influensan fortsätter härja. Antalet sjuka är nu det högsta för en enda vecka på fem år.

– Läget är exceptionellt. Vart det slutar har vi ingen aning om, säger statsepidemiolog Annika Linde på Smittskyddsinstitutet.

Totalt rapporterades 344 fall av influensa förra veckan. Och det är förmodligen bara en bråkdel av det verkliga antalet, eftersom de flesta som får flunsan bäddar ner sig utan att ta prover. Särskilt när det gäller influensa B som dominerar just nu.

– Ja, den drabbar oftast skolbarn, militärer och unga vuxna som har ett bra immunologiskt skydd och inte blir så svårt sjuka, förklarar Annika Linde.

Trots att det just nu är dubbelt så många influensa B-fall som någonsin rapporterats i Sverige är hon mer oroad över ökningen av "Perth"-fall, en gammal släkting till den fruktade Hong Kong-influensan.

– Vi ser att antalet fall börjat klättra uppåt. Med tanke på att den varit borta relativt länge och slår värst mot äldre och de riktigt små barnen har den alla förutsättningar att slå hårt, säger hon och tillägger att inget är som det brukar.

”Det ser heltokigt ut”

Utöver en epidemiförskjutning av influensan skjuter även RS-viruset i höjden. Även det ett virus som främst drabbar de allra minsta.

– Det ser heltokigt ut. Men vi tror att hela det här luftvägsviruskaoset kan bero på pandemin förr året, säger Annika Linde.

Då svininfluensan härjade som värst infann sig ett slags antivirustillstånd som gjorde att övriga virus blockerades. Det tros åtminstone vara förklaringen till att antalet smittade i den vanliga säsongsinfluensan var rekordlågt förra året.

– Kurvan för RS-viruset såg också märklig ut. Den tidiga topp vi förväntat oss uteblev och kom istället mycket senare, säger hon.

Nu när pandemiviruset drar sig tillbaka är vi åter tillgängliga för alla luftbruna virus som är beredda att kasta sig över oss.

Men hav förtröstan. Det varar förhoppningsvis inte så länge.

Historiskt sett blir vi alltid friskare när solen börjar synas mer framåt mars-april.