Svenskar äter för dåligt

Vi äter för dåligt i Sverige, trots en förbättring under se senaste 20 åren, det skriver Livsmedelsverket i rapporten "Riksmaten – Vuxna 2010-11".

En majoritet av alla män får inte i sig frukt och grönt varje dag.

Bland unga är läsk ett stort problem, vissa får i sig drygt fyra liter per vecka.

I Sverige har matvanorna förbättras de senaste 20 åren. Störst förbättring har de svenska kvinnorna stått för. Ändå är det gruppen unga kvinnor, 18 till 30 år, som äter sämst. Intaget av vitamin D, folat och järn är lägst i denna grupp, vilket är oroande då många skaffar barn i denna ålder.

– Vitamin D är jätteviktigt för benbildningen, barn som får i sig för lite kan få mjuka ben. Andra symptom på brist är trötthet och muskelsvaghet, säger Annakarin Lindroos som lett det forskningsarbete som ligger till grund för rapporten.

Även unga män äter dåligt, de äter lite mindre socker än kvinnorna men får å andra sidan i sig en större andel energi från alkohol.

– Det som kan påverka matvanor bland unga vuxna är deras ekonomiska situation, säger Livsmedelsverkets generaldirektör Inger Andersson.

Socker, salt och fett

Vi i Sverige allt för sugna på socker, salt och mättat fett – vi får helt enkelt i oss för mycket av detta.

Forskningsledaren Annakarin Lindroos bodde tidigare i England, där man är bättre på att äta lite salt.

– När jag kom hem till Sverige reagerade jag tydligt på hur salt maten smakade, säger Annakarin Lindroos.

När det gäller socker så äter fyra av tio för mycket. Bland unga så är läsk och godis de stora bovarna. De unga som dricker mest läsk får i sig drygt fyra liter per vecka, eller drygt 200 liter per år.

Äldre personer äter mer traditionellt och generellt sett bättre. Dock får de också i sig för mycket socker. De äter mer fikabröd och efterätter än de unga.

Varierad kost bäst

Det är flera saker vi är dåliga på att få i oss, däribland fisk, fullkorn, frukt och grönt. Trots detta får de flesta i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler.

Om man äter varierat och rätt till vardags så kan man unna sig det mesta.

– Det finns ingen typiskt dålig mat, allt går i rätt mängder och vissa saker ska man inte äta för ofta, säger Annakarin Lindroos.

Oroande är att över hälften av alla män inte äter frukt och grönt varje dag. Endast två av tio män kommer upp i den rekommenderade mängden 500 gram per dag.

Nationell strategi

Det samlade resultatet av våra dåliga matvanor är övervikt.

Verkets generaldirektör, Inger Andersson, efterlyser en nationell strategi för mat och hälsa.

Livsmedelsverkets rapport kommer påverka de råd man ger till allmänheten, men också hur man samarbetar med till exempel vården och skolor.

– Framöver så kan det här resultatet också påverka de gränsvärden som EU sätter, säger Inger Andersson.

Enligt Livsmedelsverket skulle 30 till 50 procent av hjärt- och kärlsjukdomarna kunna förebyggas om vi följde deras rekommendationer.

Livsmedelsverkets rapport grundar sig på kostvanorna hos 1800 personer i åldrarna 18 till 80 år.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN