Nya märkningsregler ska hjälpa allergiker

Snart kommer det bli lättare för allergiker att handla mat.

Med nya EU-regler kommer allergiframkallande ämnen synas tydligare på förpackningarna.

– Konsumenten ska snabbt få en överblick om produkten innehåller någon allergen, säger EU-parlamentarikern Carl Schlyter.

I dagsläget kan det vara snårigt för allergikern att handla mat. Innehållsförteckningarna är ofta långa och för många svåra att läsa, eftersom texten är så liten.

Allergikern måste dessutom vara väldigt noga i synandet av produkterna. Oväntade livsmedel kan många gånger innehålla allergiframkallande ämnen - något som i värsta fall kan vara en dödsfälla.

Allergener ska synas tydligt

Men snart kommer det bli lättare för landets alla allergiker att handla mat. När de nya EU-reglerna för livsmedelsmärkning träder i kraft kommer de allergiframkallande ämnena att bli lättare att upptäcka.

– De ingredienser som kan vara allergiframkallande kommer att vara highlightade i innehållsförteckningen. Konsumenten ska snabbt få en överblick om produkten innehåller någon allergen, säger EU-parlamentarikern Carl Schlyter (MP) som varit med och tagit fram de nya reglerna.

Om ingredienserna i en produkt exempelvis listas med svart text på gul bakgrund kommer det att vara omvänt för allergenerna: gul text på svart bakgrund.

Måste följa god sed

De nya reglerna innebär också att producenterna måste skärpa sig med märkningen "Kan innehålla spår av" – som inte längre ska kunna användas slentrianmässigt.

– En del fabrikanter skriver det för att slippa betala eventuellt skadestånd. Det gör att den som är allergisk måste undvika en väldig massa livsmedel i onödan, säger Carl Schlyter.

Med de nya märkningsreglerna måste producenterna följa god produktionssed och i största mån hålla isär allergener med övriga ingredienser.

– Bara när det verkigen finns en risk att varan kontaminerats av en allergen ska man få skriva "kan innehålla spår av". Men de får inte skriva ut det av slentrian, säger Carl Schlyter.

De nya reglerna träder i kraft i december 2014.

Publisert: