Familjen – där ingen tål laktos

Av: 

Jessika Devert

Magsjukdomar

I kylskåpet hos Lisza, My och Johanna trängs laktosfri mjölk med mjölkfritt smör.

Alla tre är laktosintoleranta och får ont i magen och blir gasiga om de äter det.

– Men det är dyrt. Som tur är dricker vi vuxna inte så mycket mjölk för den är dyrast, säger mamma Lisza.

När yngsta dottern Johanna bara vara ett par år gammal så hade hon ofta ont i magen och hon gick inte upp i vikt som hon skulle. Läkarna föreslog att de skulle utesluta mjölk ur hennes kost. Sagt och gjort; Johanna fick egen kastrull och egen stekpanna där all hennes mat tillreddes.

– Hon ville så gärna ha Risifrutti minns jag. Så jag diskade ur Risifruttiburkar och gjorde havregrynsgröt och fyllde dem med, skrattar Lisza.

I två år uteslöt de all mjölk och när de väl började igen så var besvären borta. Men när Johanna var tolv så kom den tillbaka och då hade även hennes storasyster My fått bekräftat att hon var intolerant.

– Det kändes sorgligt att Johanna fick det igen, för det var ändå tio år som det fungerade och Johanna älskade verkligen mjölk, säger Lisza.

Att hitta laktosfria produkter då var inte så lätt som det är i dag.

– Innan alla laktosfria produkter fanns så fanns bara havremjölk, men det är verkligen inte gott. Det är sött och grynigt. Och det gick inte att göra sås på, så då gjorde mina föräldrar skysåser, säger Johanna.

Misstänke blindtarmen

Efter att själv ha haft problem med magen så testade Lisza att utesluta mjölk och också hon blev bättre. Johanna blir mest gasig och svullen av laktos, men Lisza och My får dessutom magknip. My har haft så ont att hon åkt in till sjukhus och trott att det var blindtarmsinflammation.

– Men det vet jag ju nu att det inte var. Nu känner jag igen smärtan och vet att det är laktos, säger My.

Nuförtiden finns laktosfria alternativ till alla produkter. Eller ja, nästan alla. Glass och ost finns till exempel, men inte choklad, om man inte väljer den mörka chokladen.

– Den laktosfria glassen är inte så god och det finns en ost som är laktosfri men den är inte heller så god. Om osten är mer lagrad så är det mindre laktos i, så det försöker jag äta, men ibland så slarvar jag medvetet, säger My och ler.

Vilket även Lisza och Johanna gör. Johanna äter choklad ibland och Lisza tar smällen om hon går ut och äter.

– Det är så skönt att det finns mjölkfritt i dag, för det var ett jättejobb när Johanna var liten. Vi läste på allt och det fanns mjölkpulver i allt, kändes det som, berättar Lisza.

Alla tre är helt överens om att det är enkelt i dag att vara laktosintolerant. Produkterna finns och de tar piller (Lactrase) om de behöver.

– Nu kan jag faktiskt dricka ett glas mjölk som är laktosfritt som smakar precis som vanlig mjölk, säger My.
 

ANNONS EXTERN LÄNK

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår - välj ditt test här.

Werlabs

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Magsjukdomar