Fredrik bantade bort sin astma

Foto: Före och efter ”I dag springer jag obehindrat en halv mil” säger Fredrik Sjögren, 31, vars astma blev bättre efter att han började lägga om matvanor och schemalägga sin träning.

avKatarina Arnstad Elmblad

HÄLSA

Fredrik Sjögren, 31, från Motala bantade bort sin astma.

På bara drygt ett år har han gått ner 46 kilo och slutat ta sina astmamediciner.

– Jag är väldigt stolt över mig själv, säger Fredrik som fick diagnosen astma i tonåren efter att ha lidit av övervikt sedan barnsben.

Foto: Fredrik Sjögren

Resan mot en lättare tillvaro rent fysiskt startade i februari förra året då Fredrik kom hem efter en semesterresa med frun Sofia, 29, och barnen Maja, 5, och Nellie, 3.

Han vägde då 121 kilo till sina 180 centimeter och kläderna på kroppen var i storlek trippel-XL.

Astman plågade honom konstant och han led av värk i knäna.

– Under den vecka vi var på Mallorca orkade jag inte leka med mina barn mer än korta stunder innan jag var tvungen att vila och ta en puff astmamedicin. Jag bestämde mig för att så ville jag inte leva. Jag älskar mina döttrar och vill kunna leka med dem, säger Fredrik som började lägga om matvanor och schemalägga sin träning.

Motionerar regelbundet

Varje dag efter att han lämnat barnen på dagis gick han en promenad på 40 minuter. På kvällen, efter att barnen somnat, blev det en kvällsrunda.

– Eftersom jag var arbetslös tänkte jag att, i stället för att deppa ihop ska jag passa på att förändra mitt liv, säger Fredrik, som snabbt började se resultat på vågen.

Han rasade i vikt och successivt kunde han börja trappa ner på astmamedicinen.

När han blev erbjuden ett jobb i en klädaffär blev det naturligt att promenera till och från jobbet – en sträcka på cirka fem kilometer om dagen.

Även om han inte lagt om kosten radikalt, så tänker han mer på vad han stoppar i sig. Men han unnar sig ändå lite godis på helgerna och en pizza då och då.

– Det kan man göra med gott samvete så länge man håller sig till en strikt diet i vardagen och motionerar regelbundet, säger Fredrik.

Inga mediciner

I takt med att han blev lättare vågade sig Fredrik, som aldrig tidigare sprungit, på att börja jogga så smått.

Han tog det lugnt till en början men kunde snart öka både takten och längden.

– I dag springer jag obehindrat en halv mil, säger Fredrik som har som ambition att springa Midnattsloppet i Stockholm i augusti.

Nu står vågen på 75 kilo och han har fått byta ut hela garderoben till small och medium.

Sedan i november tar han inga mediciner alls mot sin astma.

Maja och Nellie har fått en gladare, lättare pappa som orkar busa runt.

Fredrik är övertygad om att det är bantningen som gjort honom fri från astman.

Pär Gyllfors, specialist i allergisjukdomar på astma- och allergimottagningen vid S:t Görans sjukhus i Stockholm applåderar Fredrik som lyckats gå ner så mycket i vikt och menar att viktnedgång påverkar astmatiker positivt.

– Vi råder alla överviktiga patienter att gå ner i vikt. Att konditionsträna är en viktig del av behandlingen, säger Pär Gyllfors.

Fakta

Namn: Fredrik Sjögren. Ålder: 31. Bor: Motala. Familj: Fru Sofia, 29, döttrarna Maja, 5, och Nellie, 3. Intressen: Familjen och att träna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Allergi

Astma

Kost