Bli en prima BALLERINA!

avJohanna Björklunds

HÄLSA

Wellness testar Barre move

Foto: Margareta Bloom Sandebäck

Vill du testa plié och sauté utan att köra den klassiska dansen?

Barre move är en mixklass med inslag av balett, funktionell träning och yoga. 

Foto: Margareta Bloom Sandebäck
Håll huvudet högt.

Att träna upp bättre hållning brukar inte ske på en timme, men efter ett pass barre move känner jag mig rak som en fura.

Klassen, som är inspirerad av balett med inslag av funktionell träning och yoga, är framtagen av Åsa Fornander och Maria Olofsson. Finns en traditionell balettstång tillgänglig används den, annars kör du med pinne eller viktstång. 

Redan under den mjuka uppvärmningen får vi smaka på några balettmoves och det är kittlande att i alla fall få låtsas vara en graciös ballerina.

Under de första sekvenserna, när baletten dominerar, är det några som kliver av klassen. Rörelserna i sig är inte jättesvåra och tempot är inte superhögt men när övningarna kombineras och du ska hålla koll på sträckta vrist­er, utåtvridna fötter och svepande armar – då sätts koordinationen på prov. 

Bara att släppa tank­en på ett klassiskt benböj och i stället tänka balett och hålla in rumpan och sänka den rakt ner är utmanande. 

Stången är med i nästan hela klassen och den får utökad funktion när rörlighet och styrka står i fokus. Under dessa moment vet vi dock inte vad som väntar. Ibland känns det som att vi kör body pump, fast utan vikter, och ibland yogar vi.

Det är mer träning än dans men ändå inget för dig som vill flåsa järnet och bli riktigt svettig.

Du kommer i stället att få träna balans, bålstabilitet och rörlighet – och upplevahur det bränner i muskler du inte visste att du hade.

BARRE MOVE

SVETTFAKTOR: Lagom varm, inte svettig. 

STYRKA/KONDITION: Främst styrka, speciellt för ben och rumpa.              

HÄR TRÄNAR DU: Instruk­törer från flera anläggningar på olika orter i landet har gått utbildningar. Håll utkik på www.asafornander.com och www.mariaolofsson.se.

BETYG:

ARTIKELN HANDLAR OM

Träning