Sjukskrivning är rena nyset

HÄLSA

8 av 10 går till jobbet – även när de är förkylda

Din arbetsplats är en smitthärd.

Fler än åtta av tio går till jobbet förkylda, visar en ny undersökning.

– Det räcker att en förkyld person andas så sprids smittan, säger infektionsläkaren Rose-Marie Brinkeborn.

Foto: VARNING FÖR SPRIDNING En ny Gallupundersökning har beviset - 85 procent av svenskarna jobbar trots att de är förkylda. "Då är det svårt att undvika att smitta folk", säger Rose-Marie Brinkeborn, expert på infektionssjukdomar

Sverige har gått in i förkylningstider. Det finns 200 förkylningsvirus och smittan sprids överallt där det finns människor, ofta via arbetsplatser och skolor.

Nu visar en ny Gallupundersökning, beställd av Apoteket, att 85 procent av svenskarna går till jobbet trots att de är förkylda.

"Sanitär olägenhet"

– Man blir ju en sanitär olägenhet, men egentligen finns inga regler för om man ska gå till jobbet eller inte. Dessutom är det svårt att undvika att smitta folk. Man är som mest smittsam innan man blir sjuk och precis i början, säger Rose-Marie Brinkeborn, expert på infektionssjukdomar på Husläkargruppen Luthagsgården.

"Tvätta händerna"

– Det värsta är om nån nyser på folk, men det räcker att en förkyld person andas för att smittan ska spridas.

Undersökningen visar också att de flesta, 46 procent, inte gör något alls åt sin förkylning.

– Det bästa tipset är att tvätta händerna om man har träffat någon som är förkyld. Det är också viktigt att sköta sin kost, sömn och träning, säger Carina Altsjö, egenvårdsspecialist på förkylning på Apoteket.

Så snuvar du smittan

Läs också:

Claes Petersson