Ny fetma-gen upptäckt av brittiska forskare

De som bär genen väger i snitt tre kilo mer

Övervikt kan vara kopplat till generna, hävdar brittiska forskare.

De har nämligen funnit en ny fetmagen som har en stark koppling till fetma.

Den som har ärvt genvarianten från båda föräldrarna löper 70 procent större risk att bli fet.

– Vi äter mer och tränar mindre. Medelvikten ökar men det verkar som om vissa lägger på sig mer än andra. Det finns helt klart en komponent i fetman som är genetisk, säger professor Andrew Hattersley som har lett forskningsarbetet till Sky News.

Tre kilo mer

I det kommande numret av tidskriften Science rapporterar han och de andra brittiska forskarna om sina forskningsresultat.

De har kartlagt 42 000 europeer och har kommit fram till att ungefär var sjätte vit europé löper förhöjd risk att bli överviktigt på grund av sitt anlag. Resultaten visar att dessa personer i genomsnitt väger tre kilo mer än andra.

Enligt forskarna kan fetmagenen förklara varför vissa inte går ner i vikt, oavsett hur mycket de tränar eller bantar. Det kan också vara förklaringen till varför vissa kan leva på snabbmat, läsk och godis utan att gå upp i vikt.

– Våra forskningsresultat kan ge ett svar till de som undrar "jag äter samma saker och tränar lika mycket som min kompis, så varför är jag fetare?", säger professor Andrew Hattersley.

Läs tidigare artiklar:

Susanna Vidlund

Publisert: