31 års kämpande för den perfekta kroppen

HÄLSA

Både män och kvinnor bantar stora delar av sina liv

31 år.

Så lång tid ägnar den genomsnittliga kvinnan till bantning och olika dieter.

Männen är inte långt efter.

Foto: Idealet Marilyn Monroe har den figur som de flesta kvinnor vill ha, männens förebild är David Beckham.

En ny undersökning gjord i Storbritannien visar att brittiska kvinnor ägnar i genomsnitt sex månader per år till att hänge sig åt olika dieter, skriver Daily Mail. Så många som var femte kvinna går på en livslång diet i jakt på kalorier och drömmen om den perfekta kroppen.

Men också männen kämpar med sin vikt och utseende. De kommer nästan ikapp kvinnorna vad gäller tid de lägger ner på bantande – i genomsnitt 28 år.

Ändå har de, precis som kvinnorna, problem med att hålla sina dieter. Den genomsnittliga dieten varar fem och en halv vecka.

De flesta kastar in handduken på grund av att viljestyrkan tryter. Men flera uppger också att dieterna gjort dem orkeslösa och på dåligt humor, uppger Daily Mail.

Monroe och Beckham förebilder

Kvinnorna bantar främst för att se bra ut. Men det är inte att komma i en extra-small som är drömmen – de flesta har bilden av en timglasfigur á la Marilyn Monroe eller Nigella Lawson som ideal.

Männen å sin sida säger sig banta för att må bättre på lång sikt, och vill gärna se sportiga ut. Fyrtio procent av alla tillfrågade män uppgav David Beckhams sportiga kropp som den absoluta förebilden.

– Det är uppmuntrande att framför allt kvinnor är realistiska och inte jagar en size zero-kropp. Men det är fortfarande så att vi måste sluta banta, och istället äta nyttigt, säger dietisten Sian Porter till Daily Mail.

Läs också:

Nina Johansson