Så håller du vikten i jul

HÄLSA

Experten: ”Sitt ner när du äter!”

Läs chatten med Viktklubbs dietist Josefine Jonasson.

Hon hjälper dig klara både julens frestelser och vikten!

Foto: Viktklubbs dietist Josefine Jonasson vet hur du njuter i jul – utan att sabba vikten.

per säger: Hej, har du någon bra julstrategi för oss som tänker på vikten?
Josefine Jonasson säger: Hej Per! Japp, det har jag faktiskt: Ät inte hela tiden! De flesta av oss frestas av godsaker hela dagarna, chokladkartonger, pepparkakor, glögg, julgodis, överallt. Det är så lätt att bara ta något i förbifarten. När Du äter, sätt Dig ner, njut av det Du äter och ät sakta. Välj den mat Du tycker bäst om på julbordet och ta bara EN portion. Unna Dig dagliga promenader och tänk på att ju mindre Du går upp under julhelgen, desto mindre har Du att gå ner EFTER jul. Ha en riktigt bra jul!
säger: Hej! Jag var och åt julbord igår kväll, och jag tycker att det är jättesvårt att veta hur mycket och vad man kan äta. Jag valde sill i spad, rökt och gravad lax, rökt kött, 1 skinkskiva, 1 köttbulle och 1 prinskorv, 1 matsked jansson. Nästa fredag är det dags igen för ett julbord. Hur ska jag göra på bästa sätt för att inte förstöra mitt mål med viktminskningen?
Josefine Jonasson säger: Oj vad imponerad jag blir av Dig - och avis! Du klarade det svåraste av allt: att begränsa mängden! Om Du tycker att detta fungerade bra för Dig tycker jag att Du sk agöra likadant nästa gång, kanske komplettera med en smörgås eller liknande men det är ingen katastrof om julbordet inte liknar Tallriksmodellen - man äter ju inte julbord varje dag. Jättebra jobbat, jag är säker på att Du kommer att fixa viktnedgången galant. God Jul!
luring säger: Är det lättare eller svårare att gå ner i vikt om man är överviktig?
Josefine Jonasson säger: Hej Luring! NJa, det beror på hur man ser det.. Man har mer att "ta av" och då brukar det gå fortare men å andra sidan finns det någon anledning till att man är överviktig och det kan försvåra en viktnedgång. Om man t ex har gått upp i vikt pga att man tröstäter kan det ju vara svårt att sluta om man fortfarande har behov av det. Har man ett odramatiskt förhållande till mat har man förmodligen lättare för att gå ner i vikt.
säger: Hej, hur är det möjligt att det numera finns vitt bröd som har lika mycket fiber som mörkt och ljus pasta som tom har mer fiber än vanlig fullkornspasta. Är detta båg eller kan det verkligen vara så? Undrande Anna
Josefine Jonasson säger: Hej Anna! Visst kan det vara så - ibland ÄR det lika bra som det låter :-) Bra att ifrågasätta!
Tess säger: Min första fråga är; vad kan man ersätta godis med? .....har så svårt att bli av med godissuget på kvällen!
Josefine Jonasson säger: Hej Tess! Det allra bästa är oom man kan ersätta ett sug med en rask promenad eller genom att sysselsätta sig med någonting annat än just att äta. Om det INTE fungerar så är frukt och grönsaker det bästa alternativet. Skär gärna frukten i små bitar så tar det lite längre tid att äta och man får det där "plockandet" som man ofta är ute efter. Prova gärna frusen mango - det är jättegott! Men först och främst: Se till att äta ordentligt under dagen så att det inte beror på att du ätit för dåligt. Lycka till!!
Sofia säger: Stämmer det att man ska "chocka" kroppen en gång i veckan med extra mycket mat om man vill sätta i gång förbränningen ordentligt?
Josefine Jonasson säger: Nej, Sofia - det stämmer inte. Alla kalorier räknas, oavsett NÄR man äter dem.
Mia säger: Hur många ägg i veckan tycker du är lagomt att äta.
Josefine Jonasson säger: Hej Mia! Det beror på om man har några problem med blodfetter eller inte. Om man är helt frisk kan man äta åtminstone ett ägg per dag.
emmelin säger: Jag äter mycket naturgodis men såg på Plus att man ska undvika Paranötter för det är bara massa fel fett i, varför säljs det som nyttigt och tycker du att man ska undvika det?
Josefine Jonasson säger: Hej Emmelin! Nötter ÄR nyttigt, de innehåller mycker omättade, hälsosamma fetter MEN de innehåller ändå mycket kalorier (eftersom de just består av så mycket fett) och därför bör man vara försiktig med mängderna om man ska gå ner i vikt. Man behöver inte undvika det men man bör vara försiktig.
josefin säger: Jag äter lite mer än en näve osaltade cashewnötter som mellanmål varje dag, är det bra, eller ska jag minska ner på det till varannan?
Josefine Jonasson säger: Hej Josefin! Svårt att svara på eftersom jag inte vet vad Du äter för övrigt. Om Din vikt är stabil och Du mår bra är det helt ok, då verkar det vara lagom för Dig. om det rä så att Du har problem med vikten eller att Du sakta ökar i vikt kan det finnas en poäng i att dra ner på mängden. Prova Dig fram!
emmelin säger: I ett vist hälsoprogram säger viktcoachen- Mjölk är för bebisar. Är det verkligen onyttigt med mjök? Jag dricker 2 glas lättmjölk varjedag, kan det vara ohälsosamt?
Josefine Jonasson säger: Jag tycker absolut att även vuxna kan dricka mjölk - det är otroligt bra näringsvärde på mjölken och 2 glas lättmjölk varje dag låter alldeles utmärkt - fortsätt med det!
Sonja säger: Hej, jag har hört att man har ca 300 kcal till godis varje dag, stämmer det?
Josefine Jonasson säger: Hej Sonja! Det beror lite på hur stort energibehov Du har. Har Du ett lågt behov kan Du behöva de kalorierna till nyttig mat istället.
säger: Hej!Hur ska man göra, jag tränar tre gånger i veckan och försöker äta GI riktigt men ändå på helgerna släpper allt, och helt plötsligt följer man inget. Jag har gått ner 10 kg men har 5kg kvar men står helt stilla nu... Har du något tips för att klara helgerna? Hälsningar Marlene
Josefine Jonasson säger: Grattis till en fantastisk viktnedgång, Marlene! Försök se det så här: För att tappa de sista 5 kilona behöver Du göra ytterligare någon förändring, det behöver inte vara så mycket. Antingen ökar Du motionen med ett par promenader till och/eller minskar Du på intaget. Var kan minskningen ske? Kan Du äta lite mindre godsaker på helgen utan att känna att Du försakar allt? Kan Du ta en timmes promenad varje lördag och söndag utan att Du känner att Du sliter ut Dig? Fråga Dig själv vad Du kan göra och vad Du är beredd att offra. Du är en bra bit på väg, unna Dig att komma ända fram! Lycka till!
Sofia säger: Hur bra/dåligt är ost egentligen? Är det dumt att äta ost på smörgås om man vill gå ner i vikt?
Josefine Jonasson säger: Ost innehåller bla kalcium som är bra för skelettet men det innehåller oxå ganska mycket fett och kalorier. Om Du vill gå ner i vikt tycker jag att Du ska försöka begränsa intaget av ost till en eller ett par skivor om dagen. Det är lätt att komma upp i mycket kalorier omo man äter mycket ost.

Länkarna som räddar julen

Experternas bästa tips: Så njuter du, utan att sabba vikten

Läs mer: