Viktig vecka för att få in fler cellprover

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Kvinna lämnar cellprov för livmoderhalscancer. Arkivbild.
Foto: Isabell Höjman/TT
Kvinna lämnar cellprov för livmoderhalscancer. Arkivbild.

HPV, humant papillomvirus

Den årliga cellprovsveckan är här. Kvinnor landet runt uppmanas ta chansen att förebygga livmoderhalscancer.

Varje år får cirka 500 kvinnor i Sverige livmoderhalscancer (cervixcancer). Det är en halvering av antalet fall jämfört med 70-talet då regelbundna gynekologiska cellprovtagningar infördes. Nästan alla fall orsakas av humant papillomvirus (HPV). Syftet med provtagningen är att upptäcka förstadier till cancer, som ganska lätt kan behandlas utan att cancer utvecklas.

82 procent av kvinnor mellan 23 och 60 år deltar regelbundet i screeningprogrammet, enligt Cancerfondsrapporten 2018. Det är internationellt sett en hög nivå, men målet i den nationella cancerstrategin är 85 procent.

Kampanjen växer

Cellprovsveckan inleddes 2011 och i år deltar knappt hälften av de 21 landstingen. Sedan kampanjstarten har kvinnors benägenhet ökat att hörsamma kallelser till provtagning.

– Men alla har inte förstått vikten av detta och därför är det viktigt att skapa uppmärksamhet kring cellprovtagning, säger gynekologen Björn Strander, ordförande i den nationella arbetsgruppen för prevention mot livmoderhalscancer och forskare vid Regionalt cancercentrum Väst.

– Den här frågan måste hållas aktuell hela tiden. Vi arbetar för att ha en nationell kampanj redan till nästa år.

Rullande mottagning

Kampanjen utformas på olika sätt i landstingen. Det betonas att provtagningen är gratis och går snabbt.

Västra Götaland erbjuder en portabel cellprovsmottagning i en buss som körs till områden där deltagandet varit lågt.

– Det finns många olika orsaker till varför kvinnor inte nappar på det här budskapet. Vi vet att det är en överrepresentation av utlandsfödda som inte deltar, säger Björn Strander.

Fast om faktorer som utbildning och ekonomi är desamma syns ingen skillnad jämfört med svenskfödda kvinnor, påpekar han:

– En del handlar om kultur och språk, men en del beror också på ojämlikheter i samhället.

Livmoderhalscancer är vanligast bland kvinnor mellan 30 och 45 år.

Fakta: Cellförändringar

Vid en gynekologisk cellprovskontroll tar barnmorskan eller gynekologen ett cellprov från livmoderhalsen. Provtagningen sker med hjälp av en liten borste som förs in i slidan när kvinnan ligger i en gynstol.

Om cellprovet visar cellförändringar tas ett nytt prov efter några månader. I de flesta fall har cellförändringen läkt ut, men om så inte är fallet går man vidare med ett vävnadsprov, biopsi, som undersöks i mikroskop.

Källa: Cancerfonden

Publicerad:

LÄS VIDARE