Hans magont var en infarkt

HÄLSA

Stefan: Jag trodde jag ätit för mycket

Foto: En väckarklocka Stefan Nordin, 47, från Kvissleby utanför Sundsvall fick en hjärtinfarkt utan att veta om det. Han trodde att det var magknip. "Det var en riktig väckarklocka för mig. Nu har jag kunnat lägga om min kost och jag har börjat röra på mig mer", säger han.

Vanligt ryggont kan vara hjärtinfarkt - tusentals svenskar drabbas årligen utan att veta om det.

För Stefan Nordin, 47, var magknipet en infarkt i underkanten av hjärtat.

- Jag trodde bara att jag hade ätit för mycket, säger han.

Foto: Lars Rydén, professor i kardiologi på Karolinska sjukhuset.

Fyra av nio hjärtinfarkter upptäcks inte, enligt en ny holländsk studie. Orsaken är att patienterna inte känner igen eller avfärdar symptomen.

Stefan Nordin från Kvissleby utanför Sundsvall kände en diffus och ihållande värk i magen, men eftersom han precis ätit en bastant pasta-middag trodde han att det berodde på maten. Dagen efter var besvären försvunna, men för säkerhets skull kontaktade han en läkare - som konstaterade hjärtinfarkt.

Ny livsstil

- Det var en riktig väckarklocka för mig. Nu har jag kunnat lägga om min kost och jag har börjat röra på mig mer. Jag är tacksam över att jag fick reda på att det var en hjärtinfarkt. Annars hade jag ju inte kunnat förändra min livsstil, säger Stefan Nordin.

De holländska forskarna har undersökt över 4000 friska personer och konstaterar att fyra av nio hjärtinfarkter aldrig diagnosticeras. För kvinnor är det över hälften av infarkterna som aldrig uppmärksammas. Det kan bero på att de inte får de vanliga symptomen på hjärtinfarkt, som smärta över bröstet, utan istället känner sig trött och hängiga eller får ont i ryggen, axeln eller i magen.

Små infarkter

- I allmänhet är det små hjärtinfarkter som aldrig upptäcks, säger Lars Rydén, professor i kardiologi på Karolinska sjukhuset.

- Symptomen liknar inte dem som man vanligtvis förknippar med hjärtsjukdom. Till exempel kan en person söka hjälp för magont, och en läkare tror att det är gallsten. Men det visar sig senare att det var en infarkt.

Det är framförallt kvinnor som är överviktiga eller diabetessjuka som löper risk att drabbas av oupptäckta hjärtinfarkter.

Och det är viktigt att de som drabbas får hjälp - det kan förhindra större och dödliga infarkter.

- Om man upptäcker en liten infarkt kan man sätta igång behandling och förebyggande åtgärder som är väldigt viktiga, säger Lars Rydén.

Vanligaste dödsorsaken

Läs mer:

Kajsa Sigvardsson

ARTIKELN HANDLAR OM