Kaffe kan skada ditt hjärta

Mer farligt fett i blodet med kaffe utan koffein

Dricker du mycket kaffe?

Håll dig då till den vanliga sorten. Ny forskning från USA visar att koffeinfritt kaffe kan höja halterna av kolesterol i blodet och därmed vara skadligt för hjärtat.

Foto: Jessica Gow
Lever farligt? Ett stort intag av koffeinfritt kaffe kan vara skadligt för hjärtat, visar forskning från USA.

– Risken är inte stor – men den som redan har högt kolesterolvärde och dricker fyra, fem koppar koffeinfritt kaffe om dagen bör kanske fundera på att dra ner på sin konsumtion, säger Robert Superko, forskare vid Piedmont-Mercer Center for health and learning i Atlanta, USA, till New Scientist.

Han leder ett forskarteam som har studerat effekten av kaffe på 187 personer. En tredjedel av testdeltagarna fick dricka tre till sex koppar vanligt kaffe om dagen, en tredjedel fick dricka lika mycket koffeinfritt kaffe och en tredjedel drack inget kaffe över huvud taget.

Markant höjda kolesterolhalter

Efter tre månader visade blodprover att de som druckit koffeinfritt kaffe hade fått markant höjda halter av kolesterol i blodet. Förekomsten av vissa fettsyror hade ökat med i genomsnitt 18 procent, och halterna av ett särskilt protein som har betydelse vid hjärt-kärlsjukdomar hade ökat med 8 procent.

Bland dem som druckit vanligt kaffe, eller inte druckit kaffe alls, syntes inga liknande förändringar. Enligt forskarna beror det på att det koffeinfria kaffet framställs ur en böna med högre fetthalt än vanligt kaffe.

Ingen fara med en kopp eller två

Ändå kan man inte, anser Robert Superko, säga att en sorts kaffe är bättre än ett annat. Hos de testdeltagare som var överviktiga – det vill säga med BMI över 25 – visade det koffeinfria kaffet positiva resultat på ett annat slags kolesterol, som skyddar hjärtat i stället för att skada det.

En taleskvinna från den brittiska hjärtfonden (Britsh heart Foundation) säger till New Scientist att studien är för liten och för kortsiktig för att dra några långtgående slutsatser från.

– Dessutom undersöker den effekterna av att dricka mellan tre och sex koppar per dag, så för den som bara dricker en kopp eller två är den inte relevant, säger hon.

Studien presenterades vid en konferens om hjärtsjukdomar i Texas, USA.

Annica Lundbäck

ARTIKELN HANDLAR OM