”Vilken diet är bäst?”

Läs hela chattet med viktprofessor Stephan Rössner

Professor Stephan Rössner är en av Sveriges kunnigaste personer inom viktminskning.
Professor Stephan Rössner är en av Sveriges kunnigaste personer inom viktminskning.

Hur får jag bort ölmagen?
säger: hej jag är en kille på 20 som har vältränad kropp men jag har en ölmage undrar hur bästa sättet är att få ner den, jag dricker aldrig öl
Stephan Rössner: Ölmage (kallas oxå "Prippsmuskel") betyder ju egentligen bara bukfetma och har inget primärt med öldrickande att göra. Den goda nyheten är att denna manliga bukfetma är lättare att bli av med än den kvinnliga över stjärt och lår. Men råden är de gamla vanliga, dessvärre: Spring mera, ät mindre…
Risk för diabetes?
säger: jag är en kille på 32 år som har gått ner från 131 kg till 118 kilo och är 1,78 lång. Vet du ungefär hur mycket jag måste gå ner till för att inte ligga i riskzonen för diabetes ?
Stephan Rössner: Jag räknar fram ett BMI på 34. Dy har varit jätteduktig och redan nu gjort ett bra jobb för att minska din risk. Men 34 innebär fortfarande en betydande merrisk för bl a diabetes. Kommer du ner under 94 kg får du ett BMI på 30- den nivå där diabetesriskerna minskar. Men allt du gör är bättre än ingenting.
Kan man bota sockerberoende?
säger: Kan man någonsin bli av med sitt sockerberoende, eller är det som med alkoholism? Om man en gång smakar så är man fast igen?
Stephan Rössner: Många frågar om sockerberoende – men forskarna är osäkra på vad det står för. Vissa kräver choklad (socker+ FETT+arom), andra kaffebröd, godis, ostmacka e d. Vi är inte säkra på att sockerberoende faktiskt existerar- många som uppger detta har andra ätvanor när man frågar noga. Vid extremfall och med hetsätning kan läkemedel, såsom antidepressiva ibland prövas.
Bästa sättet att gå ner i vikt?
säger: Om man vill gå ner i vikt, vilket är då ditt bästa tips?
Stephan Rössner: Tyvärr inga genvägar: Det trista är att det lågsiktiga "ät mindre, spring mera" gäller! Men man kan ju hitta motionsformer som ÄR trevliga och smalmat man gillar. Det är ju Viktklubb.se är till för!
Varför går jag inte ner?
säger: Jag är en kvinna på 36 år med ett BMI på 27 och jag tränar 5 dagar i veckan och tänker på vad jag äter, äter som folk gör mest ÄNDÅ går jag inte ner, vad göra?
Stephan Rössner: Nej, detta händer. Sannolikt är du en sådan med lite högre BMI p gr av ökad muskelmassa- vilket ju bara är bra. Kolla om du kan mäta din fett % på gymmet, skulle tro att den ligger rätt normalt- och då är du helt enkelt en vältränad tjej punkt.
Hur fort krymper magen?
Hej! Om man äter mindre blir man ju hungrig rätt snabbt igen. Hur ska man hantera det? Hur lång tid tar det för magsäcken att anpassa sig efter det nya födointaget?
Stephan Rössner: Magsäcken har faktiskt väldigt lite med hunger, mättnad, aptit att göra. Klart det kan knorra i den, men feta har INTE större magsäck än andra. Det är ofta mer känslan som ger dessa signaler. ÄT LÅNGSAMT, TUGGA NOGA så hinner mättnaden infinna sig!
Hur gör man när man slutar röka?
Hej! Min tjej ska sluta röka nästa vecka. Hon är väldigt orolig över att gå upp i vikt och mer eller mindre säger att hon tänker äta ett mål om dagen. Hur ska jag göra för att få henne ändra på sig? Finns det speciella knep som passar när man sluta röka? Tack!
Stephan Rössner: BRA att hon slutar, det smartaste hon kan göra för sin hälsa! Men du har ju rätt: detta är en risk. Medelviktuppgången för kvinnor är cirka 4 kg, men detta är ju vidare mindre farligt än att röka 20/dag! Små täta bra mål, tuggummi, ev nikotinersättning, hålla sig ute och borta från mat de första dagarna, har bra knaper (morotsstavar, blomkål rå etc) i fina bitar i kylen. Det lättar efter ett tag SÄKERT! Motion- det blir ju kul att orka så mycket mera bara några veckor efter rökstopp. Vissa läkemedel finns- men då måste man kolla med doktorn!
Måsta man träna?
Hej Stephan! Jag undrar om man äter mindre går man ner i vikt då, eller måste man motionera också?
Stephan Rössner: Motion ger ej så mkt viktnedgång man skulle önska, kroppen är en snål anläggning, men motion BYGGER UPP muskelmassa= större brännugn + lättare att hålla vikten senare. Det finns de som gått ner i vikt BARA med motion, men då måste man nog redan från början vara så vältränad att man orkar göra något rejält.
Är det farligt med magfett?
Hej Stephan! Allt mitt fett som jag samlat på mig har fastnat runt magen. Är det farligt för mig som kvinna? är 170 & väger just nu 87. (Håller på att gå ner, vägde som mest 100)
Stephan Rössner: Från 100 till 87 är ett , GRATTIS! Just nu är du bara lite över BMI 30, så du har snart gått från fetma till övervikt; klart mindre risker. Med bukfetma BÅDE hos män och kvinnor är det så, att den brukar vara lättare att få bort än fetma över stjärt och lår.
Vilken diet är bäst?
Vilken diet skulle du säga är den bästa, eller är det helt enkelt tallriksmodellen och runt förnuft som är bäst?
Stephan Rössner:Du svarar själv! Den gamla enkla principen "KISS" gäller: Keep It Simple Stupid!" Ju mindre krångel desto bättre! Vi brukar säga att MÅLTIDSORDNINGEN (frukost, lunch, middag + 2 bra små mellanmål) + tallriksmodellen räcker långt!
Vad är normal vikt?
Hej, vad är normal vikt för en kvinna som är ca 1,70 lång?
Stephan Rössner: Går vi in i vikttabellen får du ett BMI kring 25 med knappt 70 kg. BMI 25 är gränsen mellan normal- och övervikt. Med åldern brukar BMI stiga lite, även om detta inte finnas med i WHOs definition. Vi brukar "bjuda" på 2 BMI enheter för lite äldre.
Hur ska jag hålla vikten?
Hej! Jag är en 28 årig tjej, som gått ner 16,5 kg sen februari förra året. Har använt mig bla av Nutrilett. Min fråga är nu: hur gör jag nu när jag snart når min målvikt, för att inte gå upp igen? Är livrädd för det!
Stephan Rössner: Klassiskt problem, ner går bra, sen är det knepigare. Försök hitta en "hålla nollan"- funktion med din nya vikt och stanna upp ett tag. I Viktklubb.se hittar du ju sätt att få intag=utgift= oförändrad vikt. Men – man kan inte bara gå och drömma att vikten håller sig efter proteinpulver – kampen tar aldrig slut!
Vad gör jag för fel?
Hej! ligger på en vikt av 90 kilo. bantar enl viktväktarnas alla regler men går inte ned ett hekto. Går ca 5 km per dag. Vad gör jag för fel?
Stephan Rössner säger: Nånstans sitter kalorierna! För du bok enligt viktklubbsmetoden så kommer du att hitta dem. Det ÄR ibland knepigt att fatta vad man gör fel.
Är min diet farlig?
Hej, Stephan. Jag har börjat att äta väldigt lite, ungefär upp till 1000 kcal om dagen och går ner 1,5 kg i veckan. Jag gillar givetvis nedgången, men hur hälsosamt är det? Kan man gå till en läkare och se hur mycket man går ner i fett jämfört med muskler och mäta andra hälsovärden?
Stephan Rössner: Lite beror det på var du startar- vid mkt hög vikt kan väl 1,5 kg/v vara OK, annars säger vi ju lägre fart. Men kroppen ÄR en tålig maskin! Har du balanserad kost är viktnedgången 70% fet- 30% muskler. Gym kanske har bättre utrustning än doktorn för att mäta kroppsfett.
 

Läs mer

Publisert: