Monica fick sex nya organ

Publicerad:
Uppdaterad:

Rekordoperationen räddade hennes liv

UDDEVALLA. Monica Lindberg, 45, fick sex nya organ – samtidigt.

Nu firar hon femårs-jubileum.

– Nu när jag blivit gammal har jag fått chansen att leva, säger hon.

Monica Lindberg, lite mer än en vecka efter mirakeltransplantationen. ”Det var nog första gången jag satt upp igen efter operationen”, säger hon.
Foto: Foto: PRIVAT
Monica Lindberg, lite mer än en vecka efter mirakeltransplantationen. ”Det var nog första gången jag satt upp igen efter operationen”, säger hon.

Tunntarmen, levern, tolvfingertarmen, magsäcken, bukspottkörteln och en njure. Alla byttes. Samtidigt.

Det hade aldrig hänt tidigare i Sverige.

Men vägen till mirakeltransplantationen hade varit lång. Redan som tolvåring fick Monica Lindberg diagnosen: hon hade Morbus Crohn, en allvarlig tarmsjukdom som ger svåra inflammationer.

När Monica Lindberg var 22 år gammal opererades hennes tjocktarm och en del av tunntarmen bort. Hon fick stomipåse och hade en droppställning inkopplad 20 timmar om dygnet.

– Leva ville jag ju fortfarande. Så man fick vänja sig på något sätt, säger Monica i dag.

Men efter 20 år och uppåt 150 blodförgiftningar gick det inte längre.

”Vi har en donator”

Om inte Monica fick nya organ skulle hon dö. Läkarna sa också som det var: chansen att överleva transplantationen var mindre än en på fem. Monica valde ändå att tacka ja.

Sent en söndagskväll kom samtalet: ”Vi har fått in en donator som passar, du har en och en halv timme på dig till Göteborg”.

– Efter det minns jag ingenting. Jag minns bara att jag vaknade upp i säng på sjukhuset. Det var tre dagar senare, säger Monica Lindberg.

Livet kunde börja igen, även om tiden efter transplantationen inte har varit problemfri. Nu har det gått fem år – och Monica Lindberg har redan hunnit fira med släkt och vänner.

– Jag är väl född sån, jag är alltid glad. Det hjälper att vara positiv, säger hon.

Sedan operationen har Monica Lindberg också hunnit med fyra utlands-resor – något som var omöjligt innan transplantationen.

Nu planerar hon nästa resa.

– Det är så underbart att vara ute och resa. Man måste ha något att se fram emot.Mattias Magnusson

Publicerad: