Solkysst!

Publicerad:
Uppdaterad:

Skönhet

Så får du brännan att hålla längre

1 av 10
”Gelée exfoliante douce”, Nuxe, 215 kronor.

Det tar tid att få den perfekta solkyssta solbrännan. Men det går på ett kick att bli av med den.

Här är 10 saker du kan göra för att behålla ditt glow ett tag till.

Solen aktiverar ett pigment, melanin, i hudens översta lager som ska skydda oss från solstrålarna. När solen träffar huden reagerar melaninet med att göra den mörkare. Det är våra gener som avgör hur solbrända vi blir och det går inte att ”träna upp”.
Solen aktiverar ett pigment, melanin, i hudens översta lager som ska skydda oss från solstrålarna. När solen träffar huden reagerar melaninet med att göra den mörkare. Det är våra gener som avgör hur solbrända vi blir och det går inte att ”träna upp”.

1. Skrubba

Innan du ger dig ut i solen ska du skrubba hela kroppen noga med en saltskrubb. Använd en mildare peeling utan korn i ansiktet! Då får du bort alla döda hudceller och färgen blir snyggare och håller längre.

Tips: För ansiktet ”Gelée exfoliante douce”, Nuxe, 215 kronor.

För kroppen ”Paradisiac pink pepperpod body exfoliator”, Molton Brown, 425 kronor.

2. Fukta

Är huden torr flagar du snabbare. Använd en fuktgivande, närande kräm och smörj ofta – särskilt direkt efter dusch eller bad då porerna har öppnat sig och suger åt sig maximalt med fukt. Sitter du vid dator, ge ansiktet en dusch med en fuktsprej då och då. Ju torrare huden är, desto snabbare försvinner brännan! Ge ansiktet en fuktgivande mask ett par gånger i veckan.

Tips: För ansiktet ”Hyal ceutic”, Dermaceutic, 549 kronor.

För kroppen ”Recovery body”, Akademikliniken, 490 kronor.

3. Skydda

Skynda långsamt är en bra regel som gäller även vid solbad. Om du hetssolar bränner du dig och förutom att skada huden så flagar färgen dessutom bort snabbt. Använd alltid en hög solskyddsfaktor, minst spf 25 och gärna högre i ansiktet, undvik solen mellan 11 och 15 och sola korta perioder.

Tips: För ansiktet ”Anthelios aquagel spf 30/PPD 17”, La Roche-Posay, 175 kronor.

För kroppen ”Reflex SPF 50+”, Avène Suncare, 129 kronor.

Psst! För 12 smarta solkrämstips kolla in våra skönhetsredaktörers blogg här.

4. Snabbduscha

Vänta lite med de långa heta duscharna. Även om du gillar dem så gör huden inte det. Snabba, svala duschar är det allra bästa för både huden och solbrännan.

5. Byt ut tvålen

Välj en återfuktande duscholja till kroppen och en mild rengöringslotion till ansiktet, då torkar inte huden ut!

Tips: För ansiktet ”Rose otto cleansing milk”, Estelle & Thild, 195 kronor.

För kroppen ”Relaxing shower oil”, Decléor, 289 kronor.

6. Fukta inifrån

Smörj huden inifrån genom att dricka mycket vatten! Minska ner på uttorkande drycker som kaffe och svart te. Välj vanligt vatten och inte kolsyrat med en massa tillsatta salter.

7. Fuska!

En gång om dagen kan du byta ut din bodylotion mot en så kallad ”gradual tan”, en brun utan sol-kräm som gradvis ger lite färg. Det kompenserar för färgen du tappar. Orkar du inte smörja själv kan du testa spraytanning på salong, (kostar cirka 400–500 kronor). Även solpuder ger kinder och dekolletage lite extra färg.

Tips: ”Sunkissed glow body lotion”, Matis, 589 kronor.

8. Använd after sun

Din vanliga bodylotion är visserligen bra, men en after sun-kräm innehåller extra fuktgivande ingredienser och är särskilt bra direkt efter att du har solat.

Tips: ”After sun oligo-thermal creme”, Biotherm, 250 kronor.

9. Var lite hårig!

Undvik att vaxa benen och att använda rakhyvel. Byt i stället ut dem mot en elektrisk rakapparat som inte skalar av så mycket av hudlagret.

10. Undvik!

Vissa produkter tar bort solbrännan snabbare, som vissa peelingar, masker, aknemedel och krämer mot inåtväxta hårstrån som ofta innehåller salicylsyra som får huden att skifta hudceller snabbare. Läs ingredienslistan med andra ord!

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN