Sprejen som botar din PMS

Publicerad:
Uppdaterad:

Forskare: Ett sprut räcker för att mildra symptomen

En nässprej är den nya metoden mot PMS.

Inom några år kan den finnas på apoteket.

PMS – premenstruella spänningar – förstör livet för tusentals svenska kvinnor. I dag finns ingen effektiv medicin utan biverkningar och många får lära sig leva med migrän, trötthet, ångest, kramper och bröstsmärtor som återkommer varje månad.

Men inom några år kan det finnas en ny nässprej, PH80, som effektivt lindrar PMS. De tester som forskarna hittills gjort har visat mycket positiva resultat.

– Om den fungerar är det väldigt spännande, säger Ellen W Freeman, forskare vid universitetet i Pennsylvania, USA, till tidningen Chicago Tribune.

Hon har själv provat sprejen.

Omedelbar verkan

I dag skriver läkarna ut lyckopillret Prozac mot svåra PMS-besvär. Nackdelen är att det kan ta en vecka innan medicinen verkar och att den medför biverkningar som minskad sexlust, ångest och minnesförlust.

Men eftersom PH80 sprejas in i näsan, och slipper omvägen via matsmältningssystemet, får den nästan direkt verkan på hjärnan.

Ett sprut räcker

Sprejen är den första receptbelagda medicin som bygger på hormonet feromon. En undersökning med hundra medverkande kvinnor visade att ett sprut med sprejen räcker för att mildra symptomen.

Fakta/PMS

Så känner du igen PMS:

Läs mer

Hanna Blanksvärd

Publicerad: