Blir du tjock av din förkylning?

Foto: Många halstabletter är energimässigt likvärdiga med godis.
HÄLSA

Honung, halstabletter och 5 andra fällor att se upp med!

Glass lindrar halsont, honungsmjölk värmer skönt och apelsiner stärker immunförsvaret.

Men hur påverkar huskurerna vikten? Viktklubbs experter Yvonne Linné (läkare) och Josefine Jonasson (dietist) reder ut begreppen.

✓ Honung

Effekt på hälsan: – Visst finns det viss vetenskap som tyder på att honung skulle hjälpa mot förkylning. Men i första hand lindrar den symptomen, säger läkare Yvonne Linné.

Effekt på vikten: – Honung är nyttigt men innehåller mycket socker. Och alltså en hel del kalorier. Ett par teskedar hit och dit ger inget stort utslag på vågen, men i kombination med annat ska man se upp. Många bäckar små…, varnar dietist Josefine Jonasson.

✓ Halstabletter

Effekt på hälsan: – De lindrar men botar inte. Innehåller inga vitaminer eller näringsämnen, säger Yvonne Linné.

Effekt på vikten: – Många halstabletter innehåller socker, och det är onödigt att få i sig för mycket. Även sockerfria varianter ger en hel del onödiga kalorier. Ät om du måste men tryck inte i dig. Många halstabletter är likvärdiga med godis när det gäller energimängden, säger Josefine Jonasson.

✓ Vitlök

Effekt på hälsan: – Det finns inga starka vetenskapliga bevis för att vitlök skulle stärka immunförsvaret. Frågan är också hur mycket man måste stoppa i sig för att få effekt. Gillar du vitlök så ät gärna, men tvinga inte i dig.

Effekt på vikten: – Fritt fram! Vitlök är smalt och nyttigt och svårt att äta i för stora mängder.

✓ Nyponsoppa

Effekt på hälsan: – Nyponsoppa är rik på c-vitamin, och det är vetenskapligt bevisat att c-vitamin stärker immunförsvaret. Men om just nyponsoppa är speciellt bra vet jag inte. Tänk på att extra c-vitamin är bra om du har brist på det. När behoven väl är täckta kissar vi ut överskottet.

Effekt på vikten: – Se upp med soppan! Flytande kalorier är farliga. De blir lätt fler än man tänker på. Om du vill dricka nyponsoppa, byt ut något annat i din frukost mot det.

✓ Glass

Effekt på hälsan: – Glass kyler ner svullnaden i halsen så att det känns bättre. Men den har ingen medicinsk inverkan på förkylningen.

Effekt på vikten: – Lite glass är okej. Men glöm inte att glass är godis, inte medicin. Du får i dig en massa tomma kalorier.

✓ Citrusfrukter

Effekt på hälsan: Samma här som med nyponsoppa. Apelsiner, citroner och övriga citrusfrukter är proppade med c-vitamin, som stärker immunförsvaret.

Effekt på vikten: – Helt klart det bästa alternativet om man vill bota bort förkylningen. Både ur hälso- och viktsynpunkt. Frukt mättar bra till få kalorier. Dessutom ger de en hel del näring.

✓ Ingefära

Effekt på hälsan: – Jag vet inte om det finns några vetenskapliga bevis på att ingefära skulle hjälpa mot förkylning. Jag har aldrig hört talas om det, säger läkare Yvonne Linné.

Effekt på vikten: – Färsk ingefära innehåller inte särskilt många kalorier. Och man får ju inte direkt i sig några mängder. Mumsa på alltså, tycker dietist Josefine Jonasson.