Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sigrid, Siri

Motion, frukt och vitaminer – en bluff?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-06

Professor Fredrik Nyström sågar allt du trodde var sant om hälsa

Professor Fredrik Nyström förklarar krig mot grönsaker, motion och vitamintillskott.

Han är professorn som gör uppror mot de mest etablerade rönen om kost och hälsa.

Fredrik Nyström, forskare och överläkare vid Linköpings universitetssjukhus, ifrågasätter nyttan av såväl vitamintillskott och grönsaker som träning.

Just nu håller Fredrik Nyström på med en studie om vinets effekter på vår hälsa.

– Har du sett min studie om jordnötter versus godis? Säger han och räcker över ett vetenskapligt papper.

Vi träffas på det lilla kontoret vid Universitetssjukhuset i Linköping. Bordet är överbelamrat med pappershögar. Fredrik Nyström berättar entusiastiskt om sina många forskningsprojekt.

– Det visar faktiskt att godis ger viktuppgång, medan jordnötter knappt bildar fett alls, säger han.

Fredrik har massor av uppslag till framtida studier. Och han drar sig inte för att provocera. Han har precis påbörjat slutfasen av ett bokmanus som ska slakta en hel rad heliga kor inom kost och hälsa.

Främsta måltavlan: Grundlösa påståenden som får människor att känna skuld över hur de lever. Ett ämne som får hans blod att sjuda extra är diskussionen om vitaminer och antioxidanter.

De senare är färgämnen och vitaminer som påstås kunna binda fria radikaler i kroppen och motverka exempelvis cancer.

– Jag blir så irriterad när jag hör doktorer och professorer säga sådana saker. Det finns inga studier som visar att något av det fungerar som en metod mot sjuklighet på oss människor.

– Ibland, när jag verkligen vill få folk att vakna till, säger jag att det faktiskt finns mer underlag för att ordinera folk att ta ett glas rödvin om dagen, än att äta frukt.

Träning är överskattat

Den enda egentliga undersökningen som tittar på detta är ”Women’s health initiative” och den blev ett totalt fiasko, menar Fredrik Nyström.

– Jag säger inte att det inte fungerar att äta sig frisk med grönsaker, men då får man göra studier som bevisar det, innan man går ut med sådana rekommendationer!

Ett annat överskattat koncept är motion. Han vänder sig emot att vården skriver ut träning på recept, som enligt honom är ett dyrt och verkningslöst sätt att få människor att gå ner i vikt.

– Man påstår att det ska vara biverkningsfritt, men hur många skadas eller dör inte av cykelolyckor varje vecka? Det är få sporter du kan hålla på med hela livet utan att få skador, och är du gravt överviktig kan du få problem med knäna.

Att kombinera det med diet är inte heller någon höjdare.

– Det har massor med negativa effekter: man blir irriterad, hungrig, okoncentrerad eller rent av omtöcknad när man inte ätit på länge. Mediciner är bättre och billigare än att tjata på folk att motionera och äta rätt.

Vill studera härsket fett

Vad är då nyttigt enligt Nyström? En av hans nya teorier han vill testa är – härsket fett.

– Medelhavsdieten är en av de få som verkligen verkar ha positiv effekt på hälsan, och den innehåller just stora mängder gammalt fett. Riktigt fin parmaskinka kan vara upp till fyra år gammal och lagras i rumstemperatur!

– Det är en möjlig teori att skämd mat ökar motståndskraften. Det var trots allt inte länge sedan mänskligheten började använda kylskåp.

Fredriks bok är tänkt att ges ut i vår – och du kan räkna med att den lär röra om i grytan.

1 Vitaminer är onödiga – i värsta fall skadliga

”Det finns knappt någon i Sverige i dag som har näringsbrist, utom möjligen personer som har mag- och tarmproblem. Andra behöver inte äta vitamintillskott, och om det gör någon skillnad alls ökar det snarast dödligheten enligt de riktiga studier som numer finns där man lottats till att äta vitaminer eller sockerpiller. Men hälsokostbranschen omsätter miljarder på denna myt.”

Jan G Bruhn, professor i pharmakognosi, Högskolan i Kalmar:

”Så svepande kan man inte uttala sig. I vissa fall är det befogat. Rökare, gravida, de som tränar hårt eller äter slarvigt kan absolut ha bristsymtom och gynnas av en multivitamintablett, till exempel.”

Fett är inte farligt – snarare tvärtom

”Det finns inga moderna belägg för att fett är farligt. I den svenska stora Malmö-kostcancerstudien fanns inga sådana tecken, snarare var ett relativt högt fettintag förknippat med mindre risker än att äta mycket lite fett.”

Stephan Rössner:

”Socker och kolhydrater är inte farligt i sig, men innebär onödiga kalorier. Fett vet vi däremot sätter igen blodkärlen. Dock behöver vi fett – i viss mängd.”

Motion är verkningslöst mot övervikt

”Det enda som har god effekt är gastric bypass, en operation där man kopplar förbi magsäcken. Motion på recept och dagens kostråd kostar oss massor, men ger inga bevisade resultat av minskad sjuklighet.”

Stephan Rössner, professor i medicin vid Huddinge universitetssjukhus:

”Bara motion fungerar inte så bra, men tillsammans med en diet är det mer effektivt. Om folk inte följer läkares råd är det ju det som är problemet, inte metoden!”

Antioxidanternas goda verkan är en bluff

”Det finns inga studier som visar att de gör dig friskare. Om folk är så rädda för oxidering, alltså en kemisk process med syre, borde de sluta motionera eftersom det ökar syreförbrukningen och produktionen av oxiderade ämnen. Vi använder också oxidationsprocesser som ett sätt att döda bakterier – kanske immunförsvaret försämras om man verkligen hittar något kraftigt antioxiderande? Om man verkligen gillar antioxidanter borde man satsa på mat med mycket konserveringsmedel i, konserveringsmedel är ofta antioxidanter.”

Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk kemi, Lund:

”Fredrik Nyström är okunnig. Det finns många studier som visar på positiva effekter av anti­oxidanter. Det gäller åderförkalkning, cancer – alltså vanliga folksjukdomar. Antioxidanterna ska ätas i sin naturliga form, inte som isolerade tillskott. Det gäller att ha blandningen så att man kan skydda sig mot de fria syreradikaler på alla energinivåer.”

Att gå ner i vikt gör oss möjligen snyggare – inte friskare

”Tyvärr är sanningen att viktnedgång bara har minimal verkan på blodfetter och blodtryck. Det är betydligt effektivare att medicinera mot detta om man vill minska risken för hjärtinfarkt.”

Stephan Rössner:

”Fel. Det finns studier som visar att dödligheten minskar bland män som går ner i vikt.”