”Fler drabbas av panikångest när prestationshetsen ökar”

HÄLSA

Margareta Nordeman, psykoterapeut, svarar på frågor om panikångest

Foto: elisabeth ohlson wallin
Margareta Nordeman, psykoterapeut, svarar på frågor om panikångest

Vad beror panikångest på?

– Ofta drabbas människor som har en hög stresspåverkan, tufft på jobbet, pressande. Pressen är större än man orkar med. Andra påfrestningar, som jobbiga relationer, påverkar också.

Kan man dö av panik ångest?

– Känslan är så, men nej det kan du inte. Men det är fruktansvärt obehagligt. Många hanterar panikångest genom att ge efter för känslan och avstår för att göra vissa saker som att åka tunnelbana och då blir livsutrymmet snävare och snävare för att man hela tiden ger efter för de triggande signalerna. Gör tvärtom – utmana gränserna.

Hur vanligt är det? Drabbas både män och kvinnor?

– Lika vanligt bland kvinnor och män. Jag upplever att det blivit vanligare för pressen har ökat i samhället. Man ska vara vacker, bra på jobbet

och lyckas.

Vad ska man göra när man drabbats av en attack?

– Försöka att prata med dig själv. Det har inte hänt någonting och det kommer inte att hända någonting. Det är inte så att du kommer att dö. Följ med i känslan. Acceptera att den finns och andas i ”fyrkant”, dvs andas in upp till ena sidan i fyrkanten och andas in i djupet på fyrkanten, då blir koncentrationen fokuserad på andningen.

Var kan man få hjälp om man är drabbad?

– Kognitiva (KBT) terapeuter har specialiserat sig på den här typen av behandlingar,där de är väldigt framgångsrika. De jobbar med skattningsskalor och man får pröva att försätta sig i situationerna för att upptäcka att det inte var farligare än så.