Recept mot ensamhet

Av: 

Eva Buskas

Hälsa

– Snart finns det

David Hagström, 98, går en halvtimme om dagen och är med på aktiviteterna som Eva Lundholm anordnar. ”Det finns gränser för vad man orkar med, men jag vill inte bara sitta i lägenheten”, säger David.
David Hagström, 98, går en halvtimme om dagen och är med på aktiviteterna som Eva Lundholm anordnar. ”Det finns gränser för vad man orkar med, men jag vill inte bara sitta i lägenheten”, säger David.

Läkare föreslås kunna skriva ut bingokvällar och middagsdejter till gamla.

Vi blir allt äldre och allt friskare. Men att många gamla bor kvar hemma gör också att de blir allt mer ensamma.

– Det finns de som ringer larmtjänst bara för att få höra en röst. Jag vet en kvinna som satte upp fotografier på bordet när hon skulle äta. Till sist åt hon inte själv utan gav maten till fotona. Sånt nyper mig i hjärtat, säger Margareta B Kjellin (M).

Hon är ordförande i Moderaternas utvecklingsgrupp för äldrepolitiken. Nu föreslår de att läkare ska kunna skriva ut sociala aktiviteter på recept till äldre som lider av ensamhet.

En kvart om dagen

Aktiviteterna ska skötas av ideella organisationer, men det ska ligga på kommunerna att samordna och se till att färdtjänsten kan hämta upp de gamla.

– En kvart om dagen kan räcka till att man får ett telefonsamtal, eller middagssällskap.

På Trekantens serviceboende i Stockholm anordnar Torborg Sköld, 88, och Bali Fristedt, 82, musikcafé varannan tisdag.

Klassisk musik

– Jag startade för elva år sedan när jag flyttade hit. Min tanke var att spela klassisk musik, men det slog inte an så bra. De flesta ville ha lite lättare schlager och evergreens, säger Torborg som rattar bandspelaren.

Caféet är en del i projektet Seniorhälsan som anordnar allt från qi gong och gympa till högläsning och frågesport för boende i närområdet. Här hälsas M-förslaget positivt.

– Det är många som sitter ensamma. Fast folk måste få hjälp att komma ut. Här går personalen på knäna och hinner inte hjälpa alla, säger Irma Öman, 81.Eva Buskas

ANNONS EXTERN LÄNK

Hormonell balans: Så mår du bättre när hormonerna börjar svaja - läs mer här.

Wellness

Publisert: