”Pensionärer har mer sex än yngre”

avJonas Blomquist, Minimedia

HÄLSA

Glöm tabu och avhållsamhet.

Sveriges pensionärer har sex som aldrig förr – i alla fall om man ska tro Ylva Franzén.

– De äldre har mer sex än de någonsin haft under historien. Jag tror till och med att pensionärer har mer sex än yngre, säger erotikpedagogen.

Ylva Franzén

Svenskar över 55 slutar inte att vara intima bara för att de blivit äldre. Tvärtom, de har mer sex än någonsin. Enligt en amerikansk undersökning som publicerades i tidskriften The New England Journal of Medicine har de flesta som är mellan 57 och 85 år samlag två till tre gånger i månaden. Forskningen byggde på intervjuer med 3005 kvinnor och män i USA.

– De äldre har mer tid än de som är yngre och inte mitt uppe i karriären. Dessutom är kanske inte barnen hemma längre vilket ger dem mer tid för varandra, säger Franzén som är erotikpedagog och driver butiken Afrodites Apotek.

Lika många män som kvinnor

Men det är inte bara tiden som har betytt mycket för den äldre generationens sexliv. Viagra, sexleksaker och litteratur sägs också ha gett nytt liv till pensionärernas sängkammare.

– Det kommer förvånande mycket äldre personer till min butik. Vi är egentligen kvinnorienterarade men vi har nästan lika många män som handlar, säger Franzén och fortsätter:

– Fyrtiotalisterna har alltid sprängt gränser. Vi var de första tonåringarna och nu är vi de första sexuellt aktiva pensionärerna. Många äldre får ett ryck när de fyller 60 när det kommer till kärlek och sexualitet. Och det är underbart. Livet behöver inte ta slut bara för man är 55.

ARTIKELN HANDLAR OM

Senior