Vilken typ av akne har du?

Det är lätt att dra all akne över en kam, men dina utslag kan delas upp i olika kategorier. Ta del av expertens bästa tips på hur du kan bli av med just dina problem.

När vi pratar om akne säger vi oftast “finnar”, men faktum är att det finns olika typer av akne, och oftast delar man upp dem i grupperna inflammatorisk och icke-inflammatorisk.

– Mycket kort kan man säga att olika typer av hudåkommor har med obalans i talgkörteln att göra. Och talg finns egentligen till för att skydda huden, men när kroppen producerar för mycket täpper det igen porerna i stället, förklarar Annica Forsgren, hudterapeut och skönhetsbloggare på Hudspecialisten.se.

Tyvärr finns det ingen enskild magisk produkt som kan göra under, utan för att få bukt på problemen krävs en bra hudvårdsrutin. Men det absolut viktigaste, som du absolut inte bör kompromissa med, är rengöringen, menar Annica Forsgren.

– Du kan inte uppnå bra resultat med någon produkt om du inte har en väl rengjord hud där du med hjälp av exfoliering har eliminerat gamla hudceller, säger hon.

Här är Annica Forsgrens tips på hur du bäst behandlar olika typer av problem.

Icke-inflammatorisk akne

Även ett inte så kärt barn har många namn, och med icke-inflammatorisk akne brukar man mena pormaskar, eller comedon som det också heter. En pormask bildas när poren är igentäppt och talgen inte kan ta sig ut, ofta på grund av att torr hud har bildat ett ”pansar”, vilket leder till svullnad. Det finns två olika typer:

Vad göra?

Sugen på att klämma pormaskarna? Låt en auktoriserad hudterapeut ta hand om det åt dig, då risken för att du klämmer fel och skapar större problem är stor. Det du kan göra hemma är att använda en peeling en till tre gånger i veckan som innehåller någon typ av syra, såsom AHA, PHA eller BHA. Håll också huden återfuktad med ett fuktserum eftersom torr hud kan bilda en barriär som hindrar talget från att ta sig upp till hudytan.

Inflammatorisk akne

När överproduktionen av talg täpper till porerna kan det uppstå en inflammation, vilket i sin tur kan bilda en finne. Aknebakterien lever på talg så när en por täpps igen får den mycket mat och kan föröka sig.

Det finns flera typer av inflammatorisk akne:

Vad göra?

Kläm. Inte. Finnen. Du har hört det förut, men det är superviktigt, för gör du det finns risken att inflammationen sprids och problemet förvärras (plus att det kan bli ärr). Stimulera inte heller huden med för mycket kraftig beröring, såsom en kornpeeling, då även det kan sprida inflammationen. Satsa i stället på en syrabaserad peeling eller en enzympeeling eftersom de löser upp bindningarna mellan de gamla hudcellerna och bara behöver appliceras för att göra jobbet. En syrabaserad hudvårdsserie är också ett bra val rent generellt, och punktbehandla gärna med en antiinflammatorisk, kylande produkt.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN