Fixa frisyrerna från förr

Emma & Sarah gör vintagehår med en burk nålar

Att få till en elegant 1940-talsfrisyr behöver inte vara svårt.

Det menar journalisten Emma Sundh och vintagefrisören Sarah Wing, som nu släpper en bok om hur du enkelt fixar frisyrer från svunna tider.

- Man kan göra mycket med en burk hårnålar, säger Sarah Wing.

LOCKANDE Sarah och Emma är båda förtjusta i hårmode från första halvan av förra seklet, och visar hur lätt det är att göra själv.
LOCKANDE Sarah och Emma är båda förtjusta i hårmode från första halvan av förra seklet, och visar hur lätt det är att göra själv.

Hur fixar man Veronica Lakes Hollywood-svall? Hur bär man sig åt för att få till Jackie Kennedys vipplugg? Och vad är hemligheten bakom Marilyn Monroes glamourösa lockar?

Det vet Emma Sundh, 31, och Sarah Wing, 28. I deras nya bok ”Vintagefrisyrer - smarta tips för stilsäkra frisyrer” beskriver de hur man gör enkla frisyrer och håruppsättningar som ser avancerade ut. Frisyrerna har sitt ursprung i 1900-talets första hälft.

- Mitt intresse för vintagefrisyrer föddes när jag utbildade mig till frisör för flera år sedan. Det var spännande att få lära sig hantverket och alla klassiska metoder från grunden, berättar Sarah Wing.

Allt syns i frisyren

Emma Sundhs fascination för vintagemode började tidigt. Hon växte upp på landet, där återanvändning av gamla saker prioriterades.

- Jag blev intresserad av varför saker ser ut som de gör. När det kommer till hårstilar är det intressant att man kan se allt från politik och ekonomi till kvinnans roll i samhället bara i en frisyr, säger hon.

När Emma Sundh började klippa sig hos Sarah Wing för tre år sedan upptäckte att de delade en kärlek till frisyrers historia och bestämde sig snart för att göra något av det tillsammans.

Tanken med boken är att visa att det inte behöver vara svårt.

- Jag har översatt de klassiska teknikerna och hittat sätt att få samma frisyrer genom att använda moderna metoder. Det är ingen materialsport. Man kan göra mycket med en burk hårnålar, säger Sarah Wing.

Tips och tricks

Själva lägger Emma Sundh och Sarah Wing inte ner mer än fem minuter på att fixa håret till vardags. Ändå ser deras frisyrer ut att ha tagit timtal att skapa. Hemligheten? En hel del tips och tricks. Och så en dos planering.

- Tvätta inte håret så ofta. Med hjälp av torrschampo kan man leva på en frisyr i ungefär fyra dagar. Gör lockarna kvällen innan, så går det snabbt att fixa håret på morgonen. Sista dagen innan tvätt kan man köra på en uppsättning, säger Sarah Wing.

Inspiration får de från gamla tidningar, bilder på filmstjärnor och fotoalbum från förr. De är överens om att charmen med vintagefrisyrer är klädsamheten, valfriheten och kreativiteten.

- Frisyrerna är århundradets billigaste accessoar. De flesta har hår på huvudet och det går att göra hur mycket som helst med det så att det ser avancerat ut, fast med enkla medel, säger Emma Sundh.

Kolla in bildspelet ovan för att lära dig frisyren!

Små detaljer gör looken

Färgglada kläder.

En söt kofta kan räcka - man behöver inte köpa en vintageklänning.

Starkt pigmenterade nagellack och läppstift.

Mascara och eyeliner.

Håraccessoarer som fjädrar, blommor och sjalar.

Forma luggen eller locka hårtopparna om du inte orkar göra en hel vintagefrisyr.

Hårtrender från 1910- till 1960-talet

1910-tal: Kvinnornas hår var långa och ofta uppsatta i knut. Att gå till frisören förekom inte - det var kökssaxen hemma som gällde. Stora hattar var en statushöjare. Ju större hatt, desto högre status.

Stilikon: Isadora Duncan.

1920-tal: I kvinnofrigörelsens tid kapades de långa håren till korta pager. Det pojkflickiga blev hett med bobfrisyren och ett mer plattbröstat mode. Kvinnorna började gå till barberaren, vilket dittills endast herrar gjort.

Stilikon: Louise Brooks och Clara Bow.

1930-tal: Det lite längre håret gjorde comeback, nu i axellängd och med volym, lockar och vågor. Efter börskraschen i USA 1929 ville man fly in i filmens värld och frisyrerna blev Hollywood- inspirerade.

Stilikon: Greta Garbo och Bette Davis.

1940-tal: Under krigstiden hade man inte råd att lägga pengar på utseendet. Nu nådde håret nedanför axeln och klipptes för att läggas i pin curls och victory rolls.

Stilikon: Ingrid Bergman.

1950-tal: Frisyrerna var lagda, lockade och formade. Svinryggen började träda in.

Stilikon: Marilyn Monroe, Grace Kelly och Audrey Hepburn.

1960-tal: Nu delades dammodet upp i två kategorier - för tonåringar och för vuxna. Var och en ville hitta en egen stil. Hästsvansar, luggar och page blev vanliga. Många inspirerades av musikvärlden.

Stilikon: Jacqueline Kennedy, Twiggy och Catherine Deneuve.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN