Fråga skönhetsexperten

HÄLSA

Skönhetsredaktören Petra Weiss svarar på läsarnas frågor om skönhet.

Foto: Fråga mig! Är det något du undrar över? Skicka mig dina frågor på:
[email protected]

”Hur döljer jag att jag bränt mig?”

Jag undrar hur man gör om man har bränt sig i solen? Hur döljer man att ansiktet är rött som en kräfta?! 

Soltokig

SVAR: Aj aj aj … Det finns inte jättemycket att göra. Huden behöver läka och ­absolut inte vistas i solen på åtminstone en vecka! Badda med kylbalsam, kallt vatten eller alsollösning. Hydrokortisonsalva kan lindra vid svår solsveda. After sun-­krämer och aloe vera kan svalka. Concealer och foundation får dig att se alldeles flammig ut, dessvärre. Det enda ”mirakelmedlet” jag vet är Kanebo Sensai ”Silky bronze soothing after sun mask”. Den ger ett fantastiskt resultat, man är väldigt dyr, cirka 1 000 kronor för 8 stycken.

”Kan jag sola med parfym?”

Jag undrar varför man inte ska ha parfym i solen? Finns det par­fymer som man kan ha i solen?

Tant Brun

SVAR: Parfym innehåller parfymämnen som gör huden mer känslig för solstrålar, vilket kan leda till bruna pigmenteringar eller bränna. Ingredienser som är särskilt känsliga är mysk, lime, sandelträ, rosmarin, lavendel och bergamott, vilket ju är oerhört vanliga i de flesta dofter. Huden kan bli röd och svullen och även få blåsor som liknar nässelutslag. De kan i sin tur leda till mörka fläckar i huden som inte går bort. Måste du absolut ha parfym bör du spreja den i håret, bakom öronen eller på andra platser som är relativt skyddade mot solstrålar och alltså inte i urringningen, på halsen eller handlederna. Vissa ”sol-dofter” funkar, till exempel Decléors ”Aroma spa tonic”.

”Bakterier på bork är urk!”

Jag har en fundering kring hygien. Ibland ­ingår det en lite vit plastpinne när man köper en kräm och jag antar att de tycker att man ska ­använda den när man tar krämen. Jag slänger alltid den för jag tror inte det kommer så mycket bakterier i burken … Vad anser du?

Mika

SVAR: Tja, vad tycker du själv om du stoppar ner smutsiga fingrar/naglar i en burk med kräm som du sen ska ha i ett väl rengjort ansikte? Min åsikt är att det allra fräschaste är en kräm på tub, och om den är i burk bör pinnen användas, men om du tar den med fingrarna ska de vara nytvättade och gärna spritade för att minimera risken för att det kommer bakterier i burken.

”Mina knän är fläckiga”

Jag har fått så konstiga fläckar på knäna, de är torra och fnasiga och det ser ut som om jag misslyckats med brun utan sol… Hur ska jag få bort dem???

Suss

SVAR: Hej Suss! Jag önskar att jag kunde ge dig ett mirakeltips, men dessvärre är fläckarna svåra att få bort. De uppstår ofta om huden är väldigt torr länge och det ligger kvar döda hudceller vilket kan missfärga huden. Mitt bästa tips är att du skrubbar huden dagligen just där du har fläckarna, gärna morgon och kväll! ­Avsluta med en riktigt fet och närande kräm. Du kan också testa kemisk peeling på fläckarna och ha en mask med aha-syra ett par gånger i veckan. Är du envis så kommer de att blekna så småningom!

ARTIKELN HANDLAR OM

Skönhet