Hur giftig är din hudkräm?

HÄLSA

Din hudkräm är förmodligen inte så ofarlig som du tror. De nya krämerna kan tvärtom vara både starkt allergiframkallande, ge rynkor och till och med cancer. Nu har EU-kommissionen utfärdat en varning för aha-syror.

 Du tror att du smetar på dig en välgörande och mjukgörande lotion. Det gör du också, i vissa fall. Men i andra fall kan din dagliga hudkräm i själva verket vara rena giftet.

Huden är kroppens största organ, den absorberar lätt en del av krämerna och alla ämnen är inte nyttiga för kroppen.

Nyligen utfärdade en vetenskaplig kommitté inom EU-kommissionen en varning för aha-syrorna och vill nu införa gränsvärden för mängden syror i kosmetiska krämer. Orsaken är att det amerikanska läkemedelsverket, FDA, har genomfört två signifikanta studier som visar att aha-syror kan påverka och skada huden och man befarar att syrorna, i längden, kan ge upphov till olika typer av hudcancer. Studierna visade på att ett dagligt användande av aha-syror kan öka hudens känslighet, vilket kan leda till att huden lättare skadas av uv-strålar. Fler undersökningar kommer nu att genomföras.

Aha-syror kan vara en mängd olika fruktsyror och vissa, som till exempel citronsyra och tomatsyra, kan vara mycket allergiframkallande. Den uppsträckning av huden som uppkommer beror ofta på att syrorna irriterar hyn och gör den svullen.

Jan Lapins är hudläkare på Huddinge sjukhus och kritisk till aha-syror:

– Man kan lika gärna ta ett sandpapper och hyvla av huden till lagom djup. Det är syror vi pratar om. Aha-syror har inga läkande effekter. Använder man aha-syror i sin dagkräm är det snarare en belastning än en nytta för huden. Men man kan ha nytta av aha-syror. Om man tror att fjällning leder till föryngring, vill säga. Aha-syror innebär en kronisk irritativ effekt som föråldrar snarare än föryngrar, säger han.

Hur stor frätande effekt krämen har beror på hur hög koncentration aha-syra den innehåller. Trots detta står så gott som aldrig aha-syrornas koncentration, eller vilken av syrorna som är verksam i produkten, angivet på förpackningen.
Man kan lika gärna ta ett sandpapper

Marie Lodén är forskningschef på Aco hud och har doktorerat i hudvårdsprodukters inverkan på huden:

– Aha-syror gör att man blir av med överskottshud. Men i och med det får man också lättare att bränna sig i solen, vilket i förlängningen kan ge både hudcancer och rynkor. Så det kan ju istället få motsatt effekt, säger hon.

Men det kan vara på sin plats att även ge akt på andra ingredienser än aha-syror.

– Formaldehyd är ett annat ämne som är både allergi- och cancerframkallande och om en produkt innehåller mer än 0,05 procent av formaldehyd säger lagstiftningen att det ämnet måste märkas ut, säger Marie Lodén.

Jan Lapins uppmanar även till restriktivitet när det gäller användandet av uv-filter i dagkrämer.

– Uv-filter i krämer som används varje dag ska man vara försiktig med. Uv-filter är också omedelbart kopplat till kontaktallergier och irritation. Solskydd dygnet runt gör att huden istället belastas, med följd att du skadar den istället för att hjälpa den. Huden kan istället åldras fortare, säger Jan Lapins.

Även Marie Lodén kommenterar:

– Idag innehåller många krämer uv-filter eftersom det då innebär att man får marknadsföra dem som antirynk-krämer. Men det är långsökt, uv-filter skyddar mot uv-strålning, som i sin tur skyddar mot rynkor. Det är bara så det hänger ihop. Det förekommer allmänt väldigt mycket falsk marknadsföring inom kosmetikaindustrin.

Det har blivit väldigt inne med naturliga produkter. Men att de kallas naturliga är ingen garanti för att de inte allergiframkallande. Det kan också vara svårt att hålla ordning på ingredienserna och saker kan hända vid bearbetningen. Ämnen kan härskna, vilket inte är gynnsamt för huden.
Huden kan

i stället åldras fortare

– Vad som är ”naturligt” är alltid en definitionsfråga. Vare sig ett ämne är så kallat ”naturligt”, eller om det är syntetiskt, finns det alltid risk att utveckla allergi. Den risken är inte mindre för att den kommer från en så kallad ”naturlig” produkt. Aloe-produkter är exempel på ”naturliga” produkter som väldigt ofta är allergiframkallande och irritativa, berättar Jan Lapins.

Att med hjälp av vitaminer uträtta underverk med huden är ett knep många annonsörer lockar med. Men fungerar det? Svaret är nej.

– Varken E-, A eller C-vitaminer har visat sig göra någon nytta i kräm. Man har helt enkelt vispat ned saker som låter bra. Vitaminerna når inte de celler där de ska verka och det som kan hända är att man istället får en irritationseffekt. Det påstås ibland att A-vitamin har effekt mot solskador och rynkor, men det enda som har visat effekt mot solskador är en form av retinoid, en syntetisk vitamin A som heter tretinoin. Men den här gruppen av substanser är kända för att kunna orsaka fosterskador om det ges i tablettform så därför är de receptbelagda. Om kosmetikaindustrin la en bråkdel av sina reklam- och marknadsföringskostnader på hudforskning istället skulle vi kunna haft verkligt effektiva produkter idag, säger Jan Lapins.

Källa: Rapporten The Safety of alpha-Hydroxy Acids från The Scientific Committee on Cosmetic Products and Non-Food Products intended for Consumers.

Isabelle Hedander