Jeanette svullnade upp av mascaran

HÄLSA

– trots förbud är nickel vanligt i smink

Jeanette Lundh, 42 år, har varit allergisk i hela sitt liv. Mot pälsdjur, pollen, apelsiner, tvättmedel och hudvårdsprodukter... ja, listan kan göras lång. Tråkigast är ändå senaste upptäckten: Sminket, som gör ögonen svullna. Det kan bero på nickel.

Foto: Jeanette är allergisk mot smink och såg ingenting efter att ha testat en mascara.

Trots att det är förbjudet visar en analys att merparten av alla mascaror, eyeliners och ögonskuggor innehåller den allergiframkallande metallen. När Jeanette Lundh testade en ny mascara svullnade hon plötsligt upp och fick ont. Först trodde hon att hon fått ögoninflammation.

- Jag såg ingenting och trodde jag hade var i ögonen eftersom det svullnade så. När jag insåg att det inte var det så åkte jag till Apoteket och köpte salva och allergitabletter och det lade sig så småningom, säger hon.

Svullnade upp av läppstift

Hon vet inte vad i sminket det var hon inte tålde, men vid ett senare tillfälle visade det sig att det var fler produkter av samma märke hon inte tålde.

-– Min kompis tog på rött läppstift av just det märket och gav mig en puss på kinden. Jag torkade bort det med en gång men jag svullnade upp ändå, säger hon.

Eva Olsson är PR-ansvarig på företaget som ligger bakom kosmetikaserien. Enligt henne är det omöjligt att säga vad det är som Jeanette reagerar på utan att ha gjort en ordentlig läkarundersökning och allergitest. Och trots att de gör ordentliga allergitester på sina produkter så kan de aldrig försäkra sig om att alla kan tåla allt.

-– Vi allergitestar alla våra produkter på människor och de testerna görs av oberoende testinstitut. Om det är någon som reagerar ens det minsta så lanseras inte den produkten, säger hon.

Nickel vanligt i smink

Trots att de flesta kosmetikatillverkare hävdar att de är noga med sina ingredienser visar en analys från danska miljö- och hälsovårdsmyndigheten att nickel är tämligen vanligt i smink. Det är förbjudet att tillsätta nickel i smink, men det kan förekomma som förorening i olika färgpigment. Kemikalieindustrins forskningscenter, Ecetoc, har därför satt upp en maxgräns på 5 mikrogram nickel per kilo. Ett gränsvärde 26 av 30 testade ögonskuggor och eyeliners överskred. Däribland Rimmels svarta eyeliner Exaggerate och Body Shops ögonskugga Sky blue.

För höga halter

Tidigare tester av mascaror har visat samma sak. I ett av dem överskred samtliga nitton testade märken gränsvärdet. Halterna varierade då mellan 16 och 41 mikrogram per kilo. Trots protester från både Sveriges konsumentråd och Astma- och allergiförbundet tycks inte mycket ha hänt.

De drabbade får därför fortsätta hantera sina problem efter bästa förmåga.

Eftersom Jeanette har både matallergier, allergier mot dun och fjädrar och mot kvalster så vet hon i dag vad hon ska undvika. Äter hon griskött blir hon dålig i magen, om hon inte städar och tvättar lakanen regelbundet blir hon snorig och får hon apelsinsaft på händerna så kliar det och gör ont.

Vill se fräsch ut

Hon har inget problem att leva med de flesta av sina allergier, men tycker att det är tråkigt att reagera på smink och hudvårdsprodukter.

-– Ja, man vill ju se någorlunda fräsch ut. Det är ju därför man sminkar sig, för att vara fin och inte för att svullna upp och få ont, säger hon.

Jessica Devert, Caroline Hougner

ARTIKELN HANDLAR OM

Allergi