Vin kan göra dig smalare

Vill du hålla dig i form utan att tillbringa timmar på gymmet?

Nyckeln till ett slimmat fodral kan vara ett glas vin.

Kvinnor som dricker ett till två glas rött vin om dagen ökar inte lika mycket i vikt i jämförelse med de som håller sig till mineralvatten. Det är forskare vid Brigham and women's hospital i Boston som funnit att kroppen förbränner kalorier från alkohol annorlunda än från mat. Upptäckten kan förklara varför franska och italienska kvinnor inte tycks bli överviktiga trots att de ofta dricker vin till maten, skriver Daily mail.

Nykterister gick upp mest

I studien tillfrågades 19 200 amerikanska kvinnor, i 39 års ålder och äldre, om sina alkoholvanor. Deras viktökning bevakades under de kommande 13 åren. Fyra av tio uppgav att de var helnykterister och de hade ökat mest i omfång. De som drack måttligt, ett till två glas om dagen, höll figuren bäst.

Vinet förbränns

En av teorierna är att levern hos de som har regelbundna alkoholvanor utvecklar en egen metod för att bryta ner alkohol, där den extra energin omvandlas till värme i stället för fett. Så om du får i dig 120 kalorier från ett glas vin kommer de mesta att förbrännas, men om du får i dig samma mängd kalorier från en pizza så kommer mer att omvandlas till fett. Men det funkar inte med alla sorters alkohol eller mängder. Sprit och öl är inte lika snälla mot midjemåttet som vin, enligt studien.

Publisert: