Därför är jordnötter så farliga för allergiker

Av: Amanda Elander

Publicerad:
Uppdaterad:

Vi äter mycket jordnötter - saltade, rostade och hackade. Och i och med att vi konsumerar mycket jordnötter är det också många som reagerar på dem

– Men i sig är jordnöt lika farligt som hasselnöt. Jordnötter innehåller fem kända allergen som ger upphov till allergiska reaktioner, säger Magnus Wickman, professor vid Sachsska barnsjukhuset i Stockholm.

Hur stark ens reaktion på jordnöt blir beror på vilket ämne i jordnöten man är allergisk mot. De finns de som reagerar så starkt att dör, men det är mycket ovanligt.

Allergen i luften

Att jordnötsallergiker kan reagera bara de ligger i en skål på bordet beror på att det finns allergen i luften.

– Torrostade jordnötter släpper i från sig fina partiklar av jordnöt i luften. Dem kan man jämföra med cashewnötter som har en fetare yta och inte släpper ifrån sig så mycket allergen.

Det är svårt att säga varför jordnöten kan ge upphov till starka allergiska reaktioner. Magnus Wickman tror också att rädslan för att man kan dö spelar in.

– Vet man om att man är jordnötsallergiker kanske man får svårt att andas av ångest.

Luras

Man kan "luras" att tro att man är jordnötsallergiker. Samma protein som finns i jordnötter finns också i björkpollen, därför kan det i själva verket vara det man är allergisk mot.

De senaste två åren har Sachsska barnsjukhuset undersökt barn som testats positivt för jordnötsallergi.

– Vi har låtit barn få gå in i ett rum med en skål jordnötter i. Av cirka 25 barn är det "bara" två som fått en allergisk reaktion av dem. Många av barnen kände sig lättade över att veta att de inte reagerade starkt, säger Magnus Wickman.

Fotnot: Jordnöten är inte en nöt. Den tillhör ärtväxterna.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN