Förbud mot osanna hälsopåståenden

Publicerad:
Uppdaterad:

Livsmedelsverket sätter ner foten och förbjuder företag att påstå att vissa ämnen i livsmedel är bra för hälsan, om det inte finns vetenskapligt stöd för det.

Nu blir det förbjudet att påstå att omega-3-fettsyrorna DHA och EPA ökar barns förmåga till tänkande, koncentration och inlärning.
Foto: colourbox
Nu blir det förbjudet att påstå att omega-3-fettsyrorna DHA och EPA ökar barns förmåga till tänkande, koncentration och inlärning.

Verket förbjuder nu, med stöd av experter vid EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet (Efsa), nio olika påståenden om att ämnen i mat ger positiva hälsoeffekter. Fem av dem är riktade till barn.

Från och med tisdag den 11 maj blir det bland annat förbjudet att i märkning och marknadsföring påstå att omega-3-fettsyrorna DHA och EPA samt omega-6-fettsyran ARA ökar barns förmåga till tänkande, koncentration och inlärning. Andra hälsopåståenden som bannlyses är att vissa extrakt med mjölksyrabakterier bidrar till att minska mag- och tarmbesvär.

Vilseledningar förbjuds

Förbuden gäller också andra vilseledande hälsopåståenden med samma innebörd som de nio som nu stoppas. De omfattar också alla företag, inte bara de företag som ansökt men inte fått sina påstående godkända av EU.

Livsmedelsverket kommer som en följd av nya beslut i EU-kommissionen den 20 maj förbjuda flera andra hälsopåståenden som inte är vetenskapligt belagda. Det gäller bland annat tre ämnen som företagen hävdar är bra för barns hälsa.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN