Gick ner 18 kilo – på fem månader

HÄLSA

Läkarens egen succémetod: hoppa över kolhydraterna helt

1 av 2 | Foto: NU Tack vare en egen variant av GI-metoden lyckades Annika Dahlqvist gå ner 18 kilo på fem månader. I dag njuter hon av vardagens godsaker – och ett friskare liv.

Bli smal och frisk med den nya superdieten.

Läkaren Annika Dahlqvist, 57, gick ner 18 kilo på fem månader.

- Dessutom försvann min ständiga värk, stelheten och den svullna magen, säger hon.

Fritt fram för fet mat - men ingen pasta och potatis. Dieten ändrade allmänläkaren Annika Dahlqvists liv så radikalt att hon och en diabetessköterska på vårdcentralen i Njurunda började använda den på sina patienter.

Resultat:

- Patienterna blev både friskare och smalare. Diabetikerna kunde minska på medicinerna. Maten visade sig vara rena medicinen, säger hon.

Inflammerade axlar

Annika Dahlqvist hade bantat i åratal - hon hade undvikit fett. Förgäves.

- Jag var fet, mina axlar och leder var inflammerade, jag hade ständig sprängvärk, tvingades ta sprutor med kortison, hade magkatarr och ständigt uppsvullen mage.

Hösten 2004 hörde Annika Dahlqvist om en ny metod från sin dotter som är läkarstuderande. I stället för att bara följa GI och äta långsamma kolhydrater strök hon kolhydraterna helt. Däremot tillät hon sig äta massor av fett - ost, smör, grädde och kött.

Frisk och lätt

Fem månader senare hade hon gått ner 18 kilo och var frisk.

- Kolhydrater omvandlas till fett. Dessutom höjer de blodsockret så att kroppen måste producera mer insulin vilket är inflammationsframkallande. Därför äter jag inga kolhydrater, säger hon.

- Dessutom äter jag inget processat fett som margarin eftersom det försämrar kroppens infektionsförsvar och orsakar inflammationer. Naturligt fett som grädde bygger däremot upp kroppens försvar.

Nu startar Annika Dahlqvist en egen kostrådgivning i en stuga i skogen utanför Sundsvall. Besöken är gratis.

- Att rädda människors hälsa är viktigare än pengar så jag jobbar både på vårdcentralen och akuten för att bekosta det här, säger hon.

Det här hjälper kosten mot:

Läs mer:

Jill Sjölund