”Jag valde barn framför hälsan”

HÄLSA

När Caroline blev gravid slutade hennes njurar att fungera

Foto: Anade inte Längtan efter barn var så stor att Caroline och David bestämde sig för att skaffa barn trots läkarens varningar. Men att konsekvenserna skulle bli så dramatiska kunde de inte ana.

Läkaren sa nej, ändå valde Caroline Burenfjäll att bli gravid.

I dag har hon och maken David lille Joel, snart 3.

Men priset hon fick betala var högt.

Carolines njurar slutade fungera.

Foto: Mår bra Med en ny njure mår Caroline bra i dag. Nu drömmer David och Caroline om att få ge Joel ett syskon.

I det gula huset ute på landet strax utanför Västerås gör sig idyllen påmind. Höstsyrenen blommar och äppelträdens grenar hänger tunga med vackra saftiga äpplen.

Lille Joel kommer och möter vid dörren. Oblyg, glad och förväntansfull.

Men just precis innan Joel kom till världen var inte tillvaron riktigt lika idyllisk. Om hans mamma och pappa hade följt läkarnas rekommendationer hade han inte funnits i dag.

Joels mamma Caroline Burenfjäll, 28, har troligtvis haft njursvikt sedan tonåren.

Smygande sjukdom

Men det var inte förrän Caroline var 22 år och slutade med p-piller, som hennes gynekolog tyckte att det verkade misstänkt att hon fortfarande var svullen i benen, som man kan bli av p-piller.

Hon fick lämna urinprov, blodprov och kolla blodtrycket. Proverna visade att Caroline hade en kronisk inflammation (igA-nefrit) i njurarna. Hon fick genast börja äta blodtryckssänkande medicin och urindrivande tabletter.

– Det är en sjukdom som kommer smygande så jag hade säkert haft den länge, säger hon.

De fick reda på att det fanns vissa risker med att vara gravid. Att det var lite mer komplicerat och att man skulle bli tvungen att gå på ständiga kontroller.

– Det var inte bara att bli gravid hur som helst.

Kunde bli sämre

Något år innan de planerade för barn sjönk Carolines värden och hon fick genomgå en kortisonkur. De positiva resultaten av kuren

varade dock bara i några månader.

– Nu började det bli dags att tänka på graviditeten, säger Caroline.

Graviditeten innebar risker både för Caroline och barnet. Njurfunktionen kunde bli sämre, det fanns en ökad risk för havandeskapsförgiftning och barnet kunde få för lite näring.

– Det finns också en ökad risk att barnet föds för tidigt eller att barnet dör, säger Marcelo Kamienny, överläkare och sektionsansvarig för njurmedicin vid centrallasarettet i Västerås.

Beredda på riskerna

– Jag avrådde Caroline från att bli gravid, men jag kan ju inte förbjuda henne, säger Marcelo Kamienny. I slutändan är det alltid patienten som bestämmer.

Men Caroline och David var beredda på att ta riskerna. De ville inte heller vänta för länge, i fall värdena skulle bli sämre. Men att det skulle gå som det gjorde trodde de aldrig.

– En försämring kunde jag ta. Att jag skulle få dialys om typ 20 år kunde jag leva med. Men jag tänkte nog mest att det här skulle gå bra. Chanserna att mina värden inte skulle påverkas alls fanns också.

Hastigt kejsarsnitt

Längtan efter barn var stor och tillsammans skulle de klara det här. Graviditeten gick bra. Värdena sjönk successivt, men det var inget som Caroline märkte av.

En dag, när hon var i vecka 31, var hon och David ute på stan. Hennes mobiltelefon ringde. Då ringde de från lasarettet och sa att Caroline måste komma in redan under kvällen för att göra kejsarsnitt i morgon bitti.

Dagen innan hade hon varit på en av sina vanliga kontroller. Men nu visade det sig att värdena hade sjunkit så pass att det kunde bli en fara för barnet.

– Då blev jag chockad och började gråta. Jag var inställd på kejsarsnitt, men då kom allt så väldigt hastigt. Jag blev orolig för barnet.

– Jag mådde bra då, så jag blev lite förvånad att det kom så plötsligt.

Men redan när Caroline fick lokalbedövningen började hon må dåligt. Hon mådde illa och spydde hela tiden. Lyckligt nog fick de en fullt frisk men liten Joel, som bara vägde 1 770 gram och fick läggas i kuvös direkt.

Njurarna kollapsade

Men Caroline mådde sämre och sämre. Läkarna trodde att det snart skulle släppa, men det blev bara värre. Blodtrycket steg så att hon fick en migränliknande huvudvärk. Efter fem dagar kollapsade njurarna och Caroline behövde dialys.

– Jag och min familj var chockade. Hur skulle vi klara av att ha lilla Joel när jag hade dialys?

– Jag tänkte på hur det skulle kunna gå på sikt. Man kan inte leva länge på dialys. Men samtidigt kunde jag inte bara däcka ihop. Man finner kraft i det också, säger maken David Burenfjäll.

Vill gärna ha ett barn till

När Joel var cirka ett år, fick Caroline en av sin mammas njurar. I dag mår hon bra, men måste alltid äta medicin för att kroppen inte ska stöta bort den nya njuren. Drömmen är att kunna ge Joel ett syskon.

– Än så länge är det lite för tidigt. Det är för nära inpå transplantationen, säger Caroline. Dessutom blir det under andra omständigheter nästa gång. Nu har jag ju en frisk njure, plus att jag äter medicin. Trots den otroligt tuffa perioden som de gick igenom första gången, kan de tänka sig att göra det igen.

– Nu i efterhand försvinner allt det negativa, säger David.

9 sjukdomar där graviditeten är en risk

Shirin Rågby Djavidi ([email protected])