Vi proppar i oss piller

Hälsa

Medicinförsäljningen slår rekord

Västgötar käkar mest lyckopiller och har svårt att sova.

I Västernorrland har man högt blodtryck och upplever mest smärta.

Bäst mår man i Jämtland.

Sjukare Försäljningen av läkemedel ökar och ökar.
Sjukare Försäljningen av läkemedel ökar och ökar.

Vi proppar i oss mediciner. Förra året köpte svenskarna medicin för över 35 miljarder kronor. Det är 1,5 miljarder mer än år 2004. Varje svensk köpte i genomsnitt år 2005 medicin för

3 270 kronor.

– Försäljningen av läkemedel ökar varje år. Och det beror inte på en kostnadsökning utan på en ökning av volymen.

Vi blir allt äldre

– Svenskarna äter mer medicin och det beror på att fler personer blir äldre och man lever längre, säger Karolina Antonov, chef för Apotekets statistikenhet.

Den bäst säljande medicinen, räknat i kronor, är Enbrel, ett preparat mot ledgångsreumatism. Det antidepressiva läkemedlet Zoloft som låg i topp 2004 ligger nu på andra plats.

Deppigt i Västra Götaland

Den läkemedelsgrupp som säljer mest i Sverige är hjärt- och kärlmedicin, framför allt Trombyl och Seloken. En fjärdedel av alla läkemedel som säljs är till för behandling av blodfetter, blodtryck, svikt och andra sjukdomar i hjärta och kretslopp.

Befolkningen i Västra Götaland verkar mest deprimerade – med tanke på försäljningen av lyckopiller. I länet såldes under 2005 neuroleptika och lugnande medi­cin till ett värde av 224 miljoner kronor och antidepressiva för 311 miljoner kronor.

– Lyckopiller och lugnande medicin ökar fortfarande i Sverige men inte lika mycket som för fem år sedan, säger Karolina Antonov.

Jämtarna friskast

De friskaste svenskarna hittar man i Jämtland. Förra året spenderade jämtlänningarna 2 634 kronor per person på mediciner.

Det kan jämföras med skåningarna som köpte läkemedel för

3 795 kronor.

– Det kan bero på flera faktorer. Längre till sjukhus eller olika förskrivningsvanor bland läkarna, säger Karolina Antonov.

Apotekets 10-i-topp

Högkostnadsskydd

Länens 5-i-topp-mediciner

Anders Haraldsson

ANNONS

Så vet du om du är i hormonell obalans - läs expertens råd här.

Extern länk från Wellness

Läs mer här

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa