Alkohol och östrogen kan ge cancer

Cancer

Kvinnor som tar östrogentillskott bör undvika att dricka alkohol, visar en stor studie.

Kombinationen östrogen och alkohol kan ge cancer.

I en studie av nästan 52 000 kvinnor har forskare vid Karolinska Institutet funnit ett samband mellan den östrogenberoende formen av bröstcancer och kombinationen av alkohol och det kvinnliga könshormonet.

De redovisar resultaten av sin studie i tidskriften U.S. Journal of the National Cancer Institute. Studien inleddes 1987 och har bedrivits i ett par omgångar. Till i fjol fann de 1 188 fall med bröstcancer bland de undersökta kvinnorna.

– De kvinnor som måste ta hormontillskott bör undvika alkohol för att inte ytterligare öka bröstcancerrisken, säger professor Alicja Wolk till nyhetsbyrån Reuters.

Wolk leder forskargruppen bakom studien.

Många kvinnor har slutat med östrogen

Forskarna betonar att den ökade risken endast gäller östrogenberoende cancer, den i sig vanligaste formen av bröstcancer. Tidigare studier har visat samband mellan östrogentillskott och hormonberoende cancer. Alkohol ska enligt studien vid Karolinska Institutet ytterligare öka risken.

Många kvinnor som tagit östrogen mot klimakteriebesvär har upphört med detta sedan 2002, då rapporter kom om ökad risk för hjärtinfarkt, slaganfall, bröstcancer och andra farliga sjukdomar.

Bröstcancer vanligaste cancerformen

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland världens kvinnor. En miljon nya fall upptäcks varje år och sjukdomen tar 400 000 liv årligen enligt statistik från International Agency for Research on Cancer i Lyon i Frankrike.

Det finns fler viktiga riskfaktorer bakom bröstcancer: arv, tidig pubertet, sent klimakterium, fetma och barnlöshet.

TT-Aftonbladet

ANNONS

Hormonell balans: Så mår du bättre när hormonerna börjar svaja

Extern länk från Wellness

Läs mer här

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa

/

Cancer

ÄMNEN I ARTIKELN

Cancer