"Ge dig själv ett stärkande leende"

HÄLSA

Skrattkonsulten Maud Skoog Brandin chattade med läsarna

säger: Hej. Mittnamn är Cina och jag undrar hur man gör för att få upp sitt humör? Folk tror att jag alltid är sur och jag är rätt allvarlig. Jag vill bli gladare!

   Maud Skoog Brandin säger: Hej Cina! Bara det att du vill bli gladare är ju en bra början! Börja med att söka efter glada nyheter, positiva budskap och försök att se mindre av allt tungt och negativt som finns överallt. Det är i sig tröttande. Att sedan ställa sig framför spegeln och ladda ögonen med energi och ge dig själv ett stärkande leende kan vara en start. Din egen vilja som du beskriver är ju den bästa kraften! Ta vara på den. Visa den!

säger: Jag har absolut inga pengar kvar och ångrar alla julklappsinköp! Fast det känns ju också hemskt, hur ska jag tänka istället?

   Maud Skoog Brandin säger: Försök att hitta något idag som du kan vara tacksam för. Se inte bakåt, gjort är gjort, fokusera istället på att det vardagligdags alltid finns något positivt att ta vara på. Eller som han i filmen "Mitt liv som hund" sade: Man ska alltid jämföra - det finns alltid de som har det sämre.

lasse säger: vad gör du när du blir sur?

   Maud Skoog Brandin säger: Jag läxar upp mig själv. Vem drabbar det om jag är sur? Har jag rätt att vara sur mot dem jag möter? Nej, troligen inte. Tvärtom får man ju vanligtvis surt bemötade tillbaka om man är sur - och DET vill jag ju inte ha. Jag tar mig i kragen helt enkelt, låte hurtigt men är effektivt ;-)

säger: När huset ser ut som sju svåra år och man inte har någon ork. Hur gör man för att hitta glädjen? Mvh Lisa

   Maud Skoog Brandin säger: Hej Lisa, Att hitta ork kan vara nog så svårt, men ett sätt är att försöka göra det tråkiga roligt. Att sätta på favoritmusiken till städningen och känna hur fint det blir när det är färdigt. Att unna sig en belöning när man röjt upp. För det är du ju värd då!

säger: om man alltid skall vara positiv och glad, vad gör man av alla de känslor som inte är så positiva och glada. Var skall de få plats? K

   Maud Skoog Brandin säger: Livet är ju inte en dans på rosor. Sorg och elände tar stor plats. Men för att du ska må bra och orka måste du ha en strategi för att "orka vara glad" - jag ser det snarare så. Men genom att söka det positiva blir det mer positivt omkring dig, som gör att de svåra känslorna får den plats som behövs, så att man ha båda delarna. Det är viktigt.

Tobias säger: Är det sant att ett gott skratt förlänger livet? alltså är det medicinskt nyttigt att skratta?

   Maud Skoog Brandin säger: Hej Tobias, jo, forsningen säger att vi frisätter olika hormoner när vi skrattar och det är de som gör oss gott medicinskt, t.ex. får vi sänkt blodtryck, ökad lungkapacitet, bättre blodcirkulation, skärpt koncentration mm.

DepparArne säger: Hur reagerar folk när du berättar att du är en skrattkonsult? Skrattar dom?

   Maud Skoog Brandin säger: Hej DepparArne, jo ibland skrattar de, och då blir jag bara glad, för då har jag ju uppnått det i alla fall! Men de allra flest blir nyfikna och undrar vad det är jag håller på med, och då berättar jag mer än gärna :-)

Tom Yum säger: Är det ok att sjukskriva sig från jobbet för att ha sex, det gör ju en mindre deppig :P

   Maud Skoog Brandin säger: Nja, att sjukskriva sig så kan jag väl inte tycka är alldeles ok. Däremot om du är sjukskriven för att du är deppig så ska du ju försöka komma ur deppigheten och då är det klart att sex också är bra.

Grasshopper säger: Hur är det att vara skrattkonsult? Vad går ditt jobb ut på?

   Maud Skoog Brandin säger: Det är roligt! Det går ut på att få fler att skratta mer för att må bättre.

deppdag säger: jag blir glad av vin, hur gör jag för att bli glad utan alkohol

   Maud Skoog Brandin säger: Börja med att tänka ut vad du blir glad (bortsett från vinet) och försök att göra mer av det. Kan du tänkas bli glad av att möta andra som ser glada och vänliga ut? Kan det vara något att söka efter? Skratt och leenden brukar ju smitta, eller hur?

Jonke säger: Har du något knep för att få folk att skratta?

   Maud Skoog Brandin säger: Ja, det har jag! :-) Och det är INTE att berätta roliga historier.

Smile säger: Hej Maud,

blir nästan rädd av att läsa att just den 24 januari skulle vara den värsta dagen. Just detta datum omkom min far på ett dramatiskt sätt.

   Maud Skoog Brandin säger: Då blir ju verkligen den 24 jan en förfärlig dag för dig. Men den tar ju också slut så småningom. Försök att koncentrera dig på det positiva som du minns av din far, där finns säkert massor att minnas, så kanske det blir lite lättare.

Sussi säger: Om ens deppighet beror på ensamhet hjälper det inte att gå och skratta, då anses man väl bara som helt galen och blir ändå ensammare?

   Maud Skoog Brandin säger: Hej Sussi, jag tror faktiskt att det hjälper om du försöker skratta alldeles själv. DU blir starkare av det och får lättare att möta andra. Vi söker oss ju ofta till dem som ser positiva och glad ut och gör du det själv kanske du kan bryta din ensamhet! Pröva annars en skrattklubb, där skrattar man i grupp och kan få nya vänner.

Ivan0vich- säger: Egentligen. Livet ÄR faktiskt en dans på rosor. Först känner du lukten, sedan känner du taggarna. Rätt kasst. Jag undrar: Min flickvän är i Australien, hon har varit där i flera månader och hela tillvaron känns fördjävligt. Vad är enligt dig det bästa sättet att börja tänka på något annat?

   Maud Skoog Brandin säger: Jag håller med! Livet ÄR faktiskt en dans på rosor. Det gäller att se det, ta vara på det och njuta av varje dag, varje ögonblick!

Moderator säger: Här kommer sista frågan!

Jonke säger: Har du misslyckats muntra upp någon (en riktigt bitter och butter typ)?

   Maud Skoog Brandin säger: Muntra upp kan låta hurtigt. Men med samtal, tid och leenden kommer man mycket långt!

Moderator säger: Nu är chattet slut, tack till både Maud Skoog Brandin och alla läsare som ville vara med!