Rött kött kan göra kvinnor sjuka

HÄLSA

Kan leda till smärta och svårigheter att få barn

En italiensk studie visar att kvinnor som äter kött varje dag löper 100 gånger högre risk att få kvinnorsjukdomen endometrios än kvinnor som äter kött mer sällan.

Foto: Ligg lågt. Kött varje dag kan vara lockande i grilltider - men det kan också öka risken för endometrios.

I studien, som publicerats i facktidskriften Human Reproduction, intervjuades 500 kvinnor med endometrios och lika många friska kvinnor med ungefär samma ålder och bakgrund, skriver BBC News. Kvinnorna fick berätta hur ofta de konsumerade kött, mejeriprodukter, frukt och grönsaker, alkohol och koffein.

100 gånger högre risk

Av dessa livsmedel var det bara köttkonsumtionen som skiljde de två grupperna åt. Kvinnorna med endometrios uppgav att de åt kött mycket oftare än de friska kvinnorna.

Risken för att få endometrios är enligt studien 100 gånger större om man äter kött varje dag, än om man äter mindre kött och mer frukt och grönsaker.

Forskarlaget ska nu gå in mer i detalj på hur kosten kan påverka uppkomsten av endometrios.

En representant för the British Nutrition Foundation säger att resultaten är intressanta.

Nötter och fet fisk

- Endometrios är en östrogenrelaterad sjukdom. Kostvanorna har visat sig kunna sänka risken för flera östrogenrelaterade sjukdomar, t ex livmoderscancer och äggstockscancer, säger hon till BBC News.

Livsmedel som har visat sig skydda mot dessa sjukdomar genom att sänka östrogenhalten i blodet är soja, gröna bladgrönsaker, nötter och fet fisk. Mättat fett däremot kan höja östrogenhalten i blodet.

Vad är endometrios?

Maria Wångersjö