”Ofta är man för sträng mot sig själv”

HÄLSA

Yvonne Linné chattade om hur man håller motivationen uppe när man vill gå ner

Hon tipsade bland annat om att man ska försöka tänka igenom ordentligt varför man vill gå ner, och vad det skulle betyda för ens liv.

Yvonne Linné säger: Hejsan! Nu är jag här och kan svara på frågor!

lunis säger: hej vad händer om jag vill gå ner i vikt nar jag ammar?

Yvonne Linné säger: Risken är att om du inte äter allsidigt och näringsriktigt får ditt barn inte i sig de näringsämnen det behöver.

Nina säger: Jag har försökt att banta nu i flera år. Äter rätt, motionerar och kämpar. Nu har jag börjat tappa motivationen för jag lyckas aldrig gå ner mer än 2-3 kilo. jag är kraftigt överviktig, så jag behöver verkligen hjälp. Har du något tips?

Yvonne Linné säger: Motivation är svårt. Försök att fundera på varför du vill gå ner i vikt? Hur viktigt är det i DITT liv? Oftast gör man felet att man vill gå ner för snabbt och är för sträng mot sig själv och därefter tappar kontrollen.

michelle säger: Är det sant, att efter man har tränat, och äter så förbränns all mat man äter i en halvtimma?

Yvonne Linné säger: Nej det är inte sant.

pelle säger: Jag äter inte smör, bröd, potatis, pasta pålägg, jag går inte ned i vikt ändå?

Yvonne Linné säger: Man kan unvika dessa livsmedel men ändå få i sig många kalorier. Energilagarna gäller -du måste äta mindre kalorier än du gör av med för att gå ner i vikt.

Carol säger: Hej Yvonn! Hur farligt kan man tala om att ett BMI runt 25.7 kan vara? Vad jag vet ska det vara mycket.

Yvonne Linné säger: Med stigande vikt så ökar risken för att få typ 2 diabets och hjärtkärlsjukdom jämfört med om man har ett BMI under 25.

Anna säger: Hejsan Yvonne. Jag har problem med att jag vräker ofta i mig massor med godis och chips istället för att äta giktig mat och efteråt får jag skuldkänslor. Har du något bra knep så att jag kan sluta tröstäta?

Yvonne Linné säger: Frågan är varför du tröst äter och när? Stress kan vara en orsak, ensamhet, oro andra. Maten fyller då en funktion som tröst. Försök att ta reda på genom att skriva upp när det händer och se om du hittar en orsaken? Kan du förebygga det genom tex om du äter av ensamhet på södagarna planera in något roligt med en kompis?

Cissa säger: Jo, jag undrar... Insulin, blir man tjock av det? Jag har diabetes, ska jag ta mindre insulin eller sluta med det, vill ju inte bli tjock. Tack!

Yvonne Linné säger: Du ska defintivt inte sluta med insulinet! Det är en medicin som du har fått och ordinerats av en läkare. Jag tycker att du ska ta upp och diskutera dina frågor med honom/henne.

Jane säger: Vad tycker du om atkins diet? Jag har själv funderat på att testa den men känner mej osäker på om det är så bra.

Yvonne Linné säger: Vi på överviktsenheten rekommenderar inte Atkins av två skäl:

1) Det finns ingen vetenskapliga bevis som stödjer att man går ner mer i vikt ocm man följer Atkins.

2. Det är en extrem diet som kan ha farliga biverkningar och det har förekommit dödsfall.

kajsa säger: Förlorar man muskler om man bantar?

Yvonne Linné säger: Ja det kan man göra om dieten innehåller för lite kalorer och protein- då tar kroppen från det egna förådet= muskler.

stenbrott_ säger: Hejsan. jag skull vilja ha lite tips om hur jag ska kunna gå ner några kilo, men eftersom jag har en skadad höft så kan jag inte mottionera så mycket. Har du något tips?

Yvonne Linné säger: Dra ner på fett och socker framför allt. Men det gäller att äta mindre kalorier än du gör av med. Försök att röra på dig så mycket det går trots din onda höft.

Ulmis säger: HEJ jag undrar om det är skadligt att bara äta 600 kalorier om dagen i kortare perioder, har gått ner 10 kilo nu men står still. Ska äta enligt er ca 1600 kalorier om dan mvh ulmis

Yvonne Linné säger: Ja det är inget jag skuller rekommendera. Risken är också att det du går ner i vikt är muskelmassa.

millan säger: hejsan! Jag har gått ner en hel del i vikt, men kan man operera bort överblivet skinn på magen?

Yvonne Linné säger: Ja det går men det är inte säkert att sjukvården betalar för det.

anna säger: Är det något i p-sprutan som gör att man blir tjock eller är det att man får ett större sug på något?

Yvonne Linné säger: Det oftast ett ämne som gör att man blir mer hungrig -och äter mer.

mia säger: Varför blir inte alla feta när de äter mat med mycket fett i?

Yvonne Linné säger: det beror på att vi har olika genetiska förutsättningar och att vissa rör på sig mer.

Emelie säger: Hej. Kan man gå ner i vikt genom att bara äta rätt och kalorifattigt? Alltså utan att motionera regelbundet?

Yvonne Linné säger: Ja, det går men det är svårare.

pilot säger: hej Yvonne , jag vill bara fråga dig om nån sort bantning tabletter som hetter REDUCTIL är de bra ?

Yvonne Linné säger: Reduktil är ett läkemedel som du måste ha recept av en läkare för att äta. Det har en bevisad viktminskning- genom att påverka aptiten så att man äter mindre. Har du ett BMI över 35 kan du få det rabatterat. Prata med din Husläkare.

Camilla säger: BMI-värdet, stämmer det verkligen alltid? Beror det inte på hur pass vältränad man är?

Yvonne Linné säger: BMi är inte ett perfekt värde, man kan vara extremt vältränad med mycket muskler och ha ett BMI över 25.

Anna säger: Om man är mycket stillasittande coh vill gå ner i vikt så har ja hört att det är bra att äta lite varannan timme för då krymper magsäcken. Stämmer det?

Yvonne Linné säger: Det är bra att äta regelbundet fördelat över dagen men varannan timme låter extremt. Tre huvudmål samt 1-3 mällanmål brukar vi rekommendera.

Tereseah säger: Hej, jag har varit med i viktklubben sedan i fredags men jag har redan problem med att få i mig alla kalorier varje dag, man vill ju inte äta chips bara för att fylla ut. Anledningen är att jag tränar mycket... Är det ok om man äter så många kalorier som man skall från början även om det dras av typ 500 pga träning?

Yvonne Linné säger:

Man behöver inte äta upp sina motionskalorier...

Moderator säger: Nu är chattet slut för idag. Tack Yvonne och alla ni som chattat!

Yvonne Linné säger: Hejdå! Kul att chatta mer er!