Bli pigg och fräsch med rå mat

Nötter, grönsaker, alger – här är den nya stjärndieten

Raw food – är det när hälsofanatiker tuggar på morötter och groddar dagarna i ända?

Knappast.

I Hollywood regerar “raw”. Och här hemma börjar den fräscha hälsotrenden som får huden att glänsa och energin att flöda få fäste på allvar.

Skådespelare som Demi Moore och Woody Harrelson, världsartister som Prince och Sting – alla har de slängt ut spisen.

Hemma hos kändiseliten regerar råa måltider. Och nu breder trenden ut sig även i Sverige. Nya sajter, bloggar och festivaler får rörelsen att växa som vetegräs i obesprutad mylla.

Erica Palmcrantz, 30, är certifierad raw food-kock och har med journalisten Irmela Lilja skrivit boken “Raw food på svenska”, som utkommer 1 september.

Blodsockret i obalans

För drygt tre år sedan åt Erica samma mat som de flesta av oss. Hon var lite rund och hade problem med blodsockersvängningar. Men så hälsade hon på sin kusin med familj i Kalifornien. I deras kyl fanns – tre kokosnötter. I skafferiet: bara nötter. På köksbänken låg 40 kilo apelsiner, enorma avocador och solmogna nektariner.

Hon åt det som serverades och efter två veckor kände hon kroppens förändringar.

– Flera kilon försvann och jag kände inte längre av blodsockersvängningarna, säger Erica.

Det visade sig att hennes kusin hade ätit raw food i 15 år, kusinens man i 36 år och alla deras fem barn var uppfödda på kosthållningen.

– I USA är raw food stort. Bara i Los Angeles finns tio olika raw food-restauranger.

När Erica två månader senare återvände till Sverige kunde hon omöjligt äta vanlig mat.

– Raw food smakar så mycket bättre! Och vinsterna är enorma. Jag blir full av energi, mer kreativ och mån om både mig själv och naturen. Eftersom maten aldrig hettas upp till mer än 42 grader går inga viktiga vitaminer, mineraler eller enzymer förlorade. Du boostar ditt immunförsvar.

Hon vill poängtera vikten av att ha kunskap om sin kosthållning och ta ansvar för sitt välmående, oavsett vilken diet man för:

– Det är lika ohälsosamt att svälta sig på morötter som att enbart äta friterad kyckling.

Men blir det inte långtråkigt att bara äta alger och grönsaker?

Erica Palmcrantz skrattar.

– Jag äter godis varje dag! Äter man raw är det bara hälsosamt att fika. Allt man äter är ju nyttigt.

Men det finns dietister som höjer ett varnande finger. En av dem är Anna Ottosson, legitimerad dietist och vice ordförande i Dietisternas riksförbund:

– Våra kroppar producerar redan de enzymer som krävs för att spjälka maten. Och eftersom man tillagar maten på så låga temperaturer leder det lätt till matförgiftning. Var noga med hanteringen och tvätta händerna ofta om du ändå vill prova dieten.

Publisert: