Sötningsmedel kan göra dig fetare

Ny studie: Sackarin kan vara värre än socker

Lightprodukter och sötningsmedel är vanliga i våra butiker.

Men effekterna av den konstgjorda sötman är debatterad.

En ny rapport visar att sackarin kan orsaka övervikt.

– Våra resultat indikerar tydligt att ett intag av mat med sötningsmedlet sackarin kan leda till en högre kroppsvikt och övervikt än om man hade ätit samma mat med socker, skriver forskarna Susan Swithers och Terry Davidson vid universitetet Purdue i West Lafayette, Indiana, i tidningen Behavioral Neuroscience.

Forskarna som tidigare har presenterat liknande resultat testade sötningsmedlet sackarin, E954, på råttor. Sackarin är ett ämne som i Sverige används i bland annat saft, läsk och sylt.

En grupp råttor fick äta yoghurt som var smaksatt med sackarin. Den andra gruppen råttor fick yoghurt som var sötad med strösocker. Det visade sig att råttorna som fick i sig sackarin började äta mer och därför blev fetare än de råttor som hade ätit vanligt socker.

Förvirrad

Forskarna tror att sötningsmedlet störde djurens uppfattning av sambandet mellan smak och kaloriinnehåll. Enligt forskarna gör sackarinets söta smak att kroppen är beredd på att ta emot kalorier. Enzymer och hormoner frisätts.

Men sötningsmedlet innehåller inga kalorier. Det kan enligt forskarna leda till att kroppen blir förvirrad och man upplever hunger, vilket i sin tur kan leda till att man äter mer än vad man normalt hade gjort.

Det är oklart om andra sötningsmedel ger samma effekt, men enligt forskarna är det möjligt.

Kritiserad

I USA har rapporten blivit kritiserad av matindustrin.

– Den här studien förenklar orsakerna till övervikt. Även om undersökningar har visat att vi äter mer sockerfria produkter nu, har även våra portioner ökat och den fysiska aktiviteten minskat, säger dietisten Beth Hubrich vid Calorie Control Council i ett pressmeddelande enligt Reuters.

I Sverige påpekar professor Stefan Rössner vid Överviktsenheten vid Huddinge Universitetssjukhus att det saknas långtidsstudier som visar att artificiella sötningsmedel gör människor fetare, rapporterar Vetenskapsradion.

FAKTA: Sötningsmedel

De vanligaste konstgjorda sötningsmedlen i Sverige:

Publisert: