Tränade med förkylning – karriären tog slut

Av: Anna Westberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Proffscyklisten Maria Ahlberg fick hjärtmuskel- inflammation

Det var tidigt 90-tal och cyklisten Maria Ahlberg låg på absoluta toppen av sin karriär. Plötsligt blev hon krasslig och förkyld – men lyssnade inte på sin kropp utan körde på som vanligt. Det skulle hon inte ha gjort.

Maria Ahlberg.
Foto: MAGNUS SANDBERG
Maria Ahlberg.

Maria drabbades av en hjärtmuskelinflammation vilket innebar slutet på hennes karriär som cyklist.

– Jag kände att jag var förkyld och hade ont i halsen. Och hade säkert feber med. Men jag valde att inte lyssna på min kropp, säger Maria Ahlberg som vid tidpunkten tränade 2-3 timmar per dag.

Fick klartecken av läkare

Maria var hos läkare, men de hittade ingenting.

– Jag vill dock inte lägga skuld på någon läkare. Kanske hade viruset inte hunnit bryta ut i kroppen. Jag fortsatte i vilket fall att träna och tävla i samma tempo eftersom jag hade fått klartecken.

En dag föll Maria ihop på tåget. Medvetslös fördes hon till intensiven på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

– Jag hann aldrig bli rädd. Allt gick så snabbt. Jag tuppade av helt utan förvarning och fick stanna på sjukhuset en längre period, säkert 2 – 3 veckor.

Hugg i bröstet

Fast hon hade känt hugg i bröstet och en smärta som strålade ned i armen ett par gånger innan kollapsen.

- Jag kände att något inte stämde, men visste inte vad det kunde vara. Jag presterade heller inte lika bra som jag tidigare gjort, säger hon.

Cyklingen var allt

Vid den här tiden var det bara cyklingen som gällde för Maria. Trots det blev hon inte speciellt knäckt av att karriären var över. I stället blev det något av en nystart i hennes liv.

- Det tog så lång tid på sjukhuset att man hann tänka mycket och tröttna lite grann. Det kändes inte som om jag skulle klara av att träna så pass mycket som det krävdes för att komma tillbaks. Jag fick i stället nya intressen.

I ett helt år var Maria tvungen att avstå från fysisk ansträngning. Smärtorna I bröstet avtog så småningom men hon kände sig länge orkeslös.

Sadlade om

Vid denna tidpunkt sadlade hon om till personlig tränare. I dag är hon egen och har även utbildat sig till kostrådgivare och hjälper dagligen folk med hur de ska äta och träna.

I dag skulle hon aldrig träna när hon känner sig dålig och råder sina klienter att alltid lyssna på sin kropp.

– Har du feber eller ont i halsen ska du inte träna. Punkt slut.

Marias råd till dig som tränar:

- Lyssna på din kropp

- Ta det lugnt om du inte känner dig bra!

- Träna absolut inte om du har ont i halsen eller feber.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN